Gemeenteraad wil ‘asociale beleid’ van Rijk verzachten

15 december 2011 om 00:00 Nieuws

Het kabinet wil met het aanscherpen van de regels zoveel mogelijk mensen met een bijstandsuitkering aan een baan helpen. De veranderingen hebben grote gevolgen voor groepen met een uitkering. Zo wordt straks ook het inkomen van een inwonend kind meegeteld bij het beantwoorden van de vraag of een gezin in aanmerking komt voor bijstand. Ook krijgen jongeren beneden de 27 jaar minder snel een uitkering. Ook is er minder geld beschikbaar om nieuwe banen te realiseren.

‘College van B en W moet randen van de wet opzoeken’ HOOFDDORP - Het college van burgemeester en wethouders moet er alles aan doen om de gevolgen van het aanscherpen van de Wet werk en bijstand (WBB) voor groepen inwoners te verzachten. Daartoe moet het de ‘randen van de wet’ opzoeken. Die boodschap gaf de gemeenteraad vorige week mee aan het college bij een debat over wijzigingen in de WBB, die volgend jaar worden doorgevoerd.

De gemeenteraad was vorige week niet mals in haar commentaar op het voorgenomen beleid. Raadslid Herman Tuning van GroenLinks was bitter. “Ik werd er doodziek van”, zei hij over de nieuwe regelingen. De GroenLinkser had het over het ‘asociale beleid van Den Haag’. Volgens hem laat het kabinet de mensen aan de onderkant van de samenleving domweg zakken.

Ook CDA-raadslid Mariette Sedee was erg somber gestemd. Zij sprak van een zorgwekkende ontwikkeling, waarbij sommige gezinnen mogelijk 18 tot 47 procent minder inkomen zullen hebben.Volgens Sedee valt er voor de gemeente weinig te repareren aan dat nieuwe beleid. De gemeente kan niet anders dan het rijksbeleid volgen.

PvdA-fractieassistent Wil Landzaat zag niettemin wel een mogelijkheid. Zij vroeg zich af hoe de andere partijen en het college aankijken tegen het optrekken van de inkomensgrens van 125 tot 130 procent van het sociaal minimum voor het extra ondersteunen van minima. Wethouder Steffe Bak van Sociale Zaken zei dat het college daar in principe geen voorstander van is.

VVD-raadslid Marco Jonkhout sloeg aanvankelijk een andere toon dan de andere fracties. Hij zei dat zijn partij geen probleem heeft met de meeste voorgenomen veranderingen. “Er is te lang gewacht om dit soort maatregelen te nemen.” De VVD’er vond het onterecht dat hij door sommige critici werd weggezet als een populist. Uitgelokt door zijn collega’s zei Jonkhout dat ook de VVD vindt dat chronisch zieken, ouderen en andere groepen wel eens de dupe kunnen worden van de maatregelen en dat er wat aan moet worden gedaan om dat tegen te gaan.

Jonkhout had ook al een voorstel voor het vragen van een tegenprestatie van mensen die bijstand krijgen. Volgens hem kunnen zij aan de slag bij verenigingen, die steeds meer behoefte hebben aan vrijwilligers.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie