Miljoenentekort bij afsluiting 2011 baart raad zorgen

15 december 2011 om 00:00 Nieuws

Vooral door deze tegenvaller dreigt de gemeente het jaar 2011 te moeten afsluiten met een fiks tekort van 4,7 miljoen. Wethouder Jeroen Nobel van Financiën zegde toe zijn uiterste best te zullen doen de schade zoveel mogelijk te beperken. Drie weken voor de jaarwisseling kon hij enkele meevallers melden. Over 2011 gloort een overschot van 1 miljoen en de twee voorgaande jaren leveren volgens de meest recente cijfers plussen op van 7 ton en 5 ton.

Wethouder probeert schade nog te beperken HOOFDDORP - De gemeenteraad is zacht uitgedrukt onaangenaam verrast dat de gemeente in dit jaar 4,6 miljoen euro extra voor de omlegging van de provinciale weg N201 moet neertellen, omdat er geen rekening is gehouden met de prijsindexering. Dat bleek vorige week tijdens een raadsdebat over de Najaarsrapportage 2011.

Met die totale meevaller van ruim 2 miljoen euro zou het eindresultaat over 2011 er wat zonniger kunnen uitzien. Nobel gaat proberen dat resultaat nog vrolijker te krijgen, zo beloofde hij. Of dat hem lukt, blijkt ergens volgend jaar als het college met de eindafrekening komt over het jaar 2011.

Een tekort van 4,7 miljoen op een gemeentebegroting van ruim 400 miljoen euro mag dan een schijntje lijken, meerdere fracties in de raad maakten zich er vorige week wel zorgen over. HAP-raadslid Peter van Groenigen zei dat hij in zijn lange loopbaan als politicus nog maar één keer eerder heeft meegemaakt dat de gemeente een boekjaar in het rood afsloot.

Van Groenigen vroeg zich af hoe het college de inwoners gaat duidelijk maken hoe het tekort wordt opgelost. Het raadslid vond het daarnaast niet handig als de gemeente in een tijd dat ze instellingen kort op subsidies zich niet aan de eigen begroting kan houden.

De fracties waren in uiteenlopende bewoordingen kritisch over de manier waarop de gemeentelijke bijdrage aan de omlegging van de N201 is geïndexeerd. Er is geen rekening gehouden met de inflatie. CDA-fractievoorzitter Arie Noomen sprak over ‘knullig en weinig professioneel’. Het CDA maakt zich trouwens toch zorgen over de omlegging van de N201, omdat gronden van gebiedsontwikkelaar Chipshol voorlopig niet beschikbaar lijken voor de operatie.

Wethouder Michel Bezuijen van Verkeer gaf toe ook niet erg blij te zijn met de tegenvaller. Op vragen antwoordde hij niet meer negatieve verrassingen te verwachten.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie