‘Tarieven OV laag houden’

15 december 2011 om 00:00 Nieuws

HOOFDDORP - De Haarlemmermeerse leden van de stadsregioraad Amsterdam moeten zich maximaal inzetten om de tarieven in het openbaar vervoer zo laag mogelijk te houden. Die oproep heeft een meerderheid van de gemeenteraad vorige week uitgesproken in een motie van PvdA, HAP, CDA, D66 en Forza!.

De motie werd behalve door de indieners ook gesteund door GroenLinks, TrotsopNederland en SRH. De VVD en ChristenUnie-SGP stemden tegen.

De gemeenteraad boog zich vorige week over het openbaar vervoer in de Stadsregio Amsterdam. De vrees is dat door de voorgenomen bezuinigingsmaatregelen de tarieven fors zullen stijgen en de service juist minder wordt. De Meerse stadsregioleden zouden die trend moeten tegengaan, zo vond een groot deel van de gemeenteraad.

Wat vooral bij lokale partij HAP op veel weerstand stuitte, was de bereikbaarheid van de kleinere kernen in Haarlemmermeer. “Die kleinere kernen worden aanzienlijk slechter bereikbaar met deze nieuwe dienstregeling”, aldus HAP-fractievoorzitter Marjolein Steffens-van de Water. “Zo rijdt er bijvoorbeeld in het zuiden van de polder nog maar eenmaal per uur een bus door Lisserbroek, rijdt de nachtbus voor jongeren niet meer door naar Nieuw–Vennep en moeten de mensen vaker overstappen.”

Ook reizigers vanuit Zwanenburg worden getroffen door de bezuinigingen op het OV. ’s Avonds en in het weekend moet de reiziger straks via Haarlem of Amsterdam reizen om in Hoofddorp te komen. Ook vertrekt de eerste bus doordeweeks later uit Zwanenburg, waardoor leerlingen mogelijk te laat komen als ze naar middelbare scholen in Hoofddorp gaan.

“Van deze maatregelen zijn vooral de mensen de dupe die afhankelijk zijn van het openbaar vervoer, maar ook kwetsbare groepen, zoals ouderen en minder valide mensen”, vindt Steffens. HAP heeft diverse zorgelijke e-mails en telefoontjes van inwoners ontvangen. Die geven onder meer aan dat ze soms grotere afstanden moeten lopen naar bushaltes, omdat er haltes zijn vervallen.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie