In Genieloods Kunstfort wordt gekozen voor rechts

15 december 2011 om 00:00 Nieuws

Daarmee koos de meerderheid voor het spectaculair glimmende, op aluminiumfolie lijkend isolerende (af)schermingsdoek. Links, de doffe versie ervan, moest het dus afleggen tegen rechts.

Duurzaam klimaatbeheer én betere expositiemogelijkheden VIJFHUIZEN - Slechts tien minuten kregen de bezoekers in de Genieloods van het Kunstfort bij Vijfhuizen vrijdagmiddag om hun keuze te bepalen. Wordt het links of wordt het rechts? Het werd rechts.

Het doek kan worden opgerold of worden neergelaten afhankelijk van de weersomstandigheden. Het zijn de isolerende, uit de glastuinbouw bekende schermingsdoeken die in de zomer de hitte moeten buitenhouden en in de winter de warmte moeten vasthouden. Met deze oplossing won Silver Bullet, een architectensamenwerking van Office Jarrik Ouburg, Paulien Bremmer Architects en CC-studio, de prijsvraag voor een betaalbaar klimaatbeheer in de Genieloods. Met de plannen om de duurzame oplossing te verwezenlijken streeft het Kunstfort naar nieuwe en betere expositiemogelijkheden. De oplossing móest aan de binnenzijde van de loods gezocht worden omdat vanwege de monumentale status niets aan de buitenkant veranderd mag worden.

Om klimatologische redenen is het interieur van de Genieloods momenteel niet in te zetten als expositieruimte. In de in 1896 gebouwde stalen loods is het in de zomer extreem warm en in de winter intens koud. De loods is onlosmakelijk verbonden met het Fort bij Vijfhuizen dat onderdeel is van de Stelling van Amsterdam en op de Werelderfgoedlijst van de Unesco staat. De loods werd oorspronkelijk gebruikt voor de opslag van militair materieel, proviand en hooi en voor het stallen van paarden.

Voor de in 2010 uitgeschreven prijsvraag bestond grote belangstelling. Liefst 98 ontwerpers en architecten dienden een ontwerp in. Holger Nickisch, directeur van het Kunstfort, prees de inzending van de uiteindelijke winnaar. “Silver Bullet is bijzonder zorgzaam omgegaan met het militair erfgoedverleden van de loods en heeft een intelligent, toekomstgericht, milieuvriendelijk, duurzaam en - niet onbelangrijk - betaalbaar klimaatbeheer weten te creëren.”

Het is nog niet bekend of de keuze van de bezoekers daadwerkelijk gehonoreerd wordt. Momenteel wordt onderzocht welke van de twee schermingsdoeken daadwerkelijk het beste resultaat oplevert.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie