Speciale workshops rondom stoombemalingsplaten in Museum De Cruquius

22 december 2011 om 00:00 Nieuws

CRUQUIUS - In Museum De Cruquius wordt een aantal platen tentoongesteld uit de Atlas van Huet ('Stoombemaling van polders en boezems') uit 1885. Het gaat om tekeningen van stoomgemalen zoals De Lynden en om een droogmakingsplan van de Hoornsche Hop bij het Markeer.

Adriën Huet (1836-1899) was civiel ingenieur met bijzondere interesse in stoombemaling. Met oog voor detail maakte Huet tal van technische tekeningen over stoomgemalen. Naast zijn fascinatie voor stoomtechniek richtte zijn belangstelling zich op de toepassing daarvan bij de plannen voor inpolderingen van de Zuiderzee.

Een aantal tekeningen toont het uit 1849 daterende Stoomgemaal De Lynden (bij Lijnden). Na het droogmaken van het Haarlemmermeer bleef De Lynden het hoofdgemaal en werd het in de loop van de jaren aangepast aan de nieuwste technische inzichten. De door Huet getekende voorstellen tot verbetering van de pomptechniek zijn echter nooit uitgevoerd. Ook de droogmaking van de Hoornsche Hop werd niet gerealiseerd.

De tentoonstelling is te zien t/m met april 2012.

Inhakend op deze expositie organiseert het museum voor woensdag 28 december en woensdag 4 januari workshops, speciaal voor kinderen van 6 tot 10 jaar. De workshop is van 14 tot 16 uur. Deelname kost € 6,00 (inclusief entree).

Aanmelden kan via educator@museumdecruquius.nl met vermelding van naam, leeftijd, telefoonnummer en datum van de workshop.

Het museum is gesloten op 24, 25, 26 en 31 december en op 1 januari 2012.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie