Oplichten via internet

16 december 2011 om 00:00 Nieuws

HOOFDDORP - Kopen via internet blijft een zaak van goed opletten. Dat blijkt uit de gegevens van het Meldpunt Internetoplichting (www.mijnpolitie.nl) dat in oktober 2010 is ingesteld. Bij één op de tien aanvragen om achtergrondinformatie kreeg de kopende partij het advies extra voorzichtig te zijn.

Het Meldpunt Internetoplichting biedt sinds oktober vorig jaar consumenten de mogelijkheid om te controleren of zij online veilig kunnen (ver)kopen. Op www.mijnpolitie.nl kunnen zij gegevens (bankrekeningnummer, e-mailadres, telefoonnummer of webadres) van de (ver)koper invoeren.

Zodra gegevens van een verkoper bekend zijn bij de politie (na meerdere meldingen over de verkoper in kwestie), krijgen zij het advies extra voorzichtig te zijn bij een transactie. Dit was bij ongeveer tien procent van de gecheckte gegevens het geval.

Harry Jongkind, coordinator van het Meldpunt Internet Oplichting, is blij met het succes. "Het meldpunt wordt goed gevonden door consumenten en draagt daarmee bij aan preventie, inventarisatie en aanpak van internetoplichting. Het vergroot de bewustwording en de mogelijkheden van de consument als het gaat om veilig online handelen.''

Consumenten kunnen gegevens van een (ver)kopende partij eenvoudig controleren op de site van het Meldpunt. Dat wil zeggen: consumenten krijgen een advies of het wel of niet verstandig is om met de door hen gewenste aan- of verkoop door te gaan. Verdere inhoudelijke informatie daarover mag en wordt niet door het Meldpunt verstrekt.

Zodra consumenten bij het controleren van gegevens van de (ver)kopende partij geen melding krijgen, betekent dit niet automatisch dat de (ver)kopende partij bekend staat als betrouwbaar. Het betekent slechts dat de (ver)kopende partij op dat moment nog niet bekend staat als onbetrouwbaar bij het Meldpunt Internetoplichting.

In het eerste jaar van het Meldpunt Internetoplichting, opgericht in oktober 2010, is 30.000 keer melding gemaakt van mogelijke internetoplichting. In totaal heeft het Meldpunt Internetoplichting 175 zaken uitgelicht, die worden onderzocht.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie