'Gaten' in Geniedijk worden gedicht volgens plan Geniepark

22 december 2011 om 00:00 Nieuws

HOOFDDORP - Raadsleden kwamen vorige week tijdens de raadsvergadering superlatieven te kort voor de plannen voor het Geniepark, dat een buffer moet gaan vormen tussen alle bedrijvigheid van onder meer logistiek bedrijvengebied A4Zone-West en het glastuinbouwgebied Primaviera. Meerdere sprekers hadden het over een ‘gouden randje’ van Haarlemmermeer.

Het totale Geniepark krijgt een omvang van 125 hectare en wordt in fasen gerealiseerd. Wethouder Arthur van Dijk maakte bekend dat de eerste fase van de uitvoering volgend jaar al van start gaat. Allereerst wordt de historische Geniedijk, onderdeel van de Stelling van Amsterdam, aangepakt.

Eén van de onderdelen van de opknapbeurt voor de dijk is het dichten van bestaande gaten. Volgens Van Dijk is het verstandig om in 2012 daadwerkelijk van start te gaan, omdat de provincie Noord-Holland op dit moment bereid is financieel bij te springen.

Het basispark krijgt de komende tien jaar gestalte en komt voor een deel op de omliggende bedrijventerreinen. Na deze periode moet het park zijn totale omvang krijgen. De financiering daarvan is op dit moment nog onzeker, zo zei wethouder Van Dijk.

De kosten voor het park worden geschat op ruim 10 miljoen euro. De gemeente, provincie en het hoogheemraadschap Rijnland nemen daarvan samen de helft voor hun rekening. Voor de korte en middellange termijn steekt de gemeente zo’n 1,4 miljoen euro in de aanleg van het park.

Verschillende raadsfracties roemden den plannen als een geslaagde poging om een belangrijk stukje erfgoed te beschermen tegen de oprukkende bedrijfsbebouwing.

(Op de foto een deel van de Geniedijk in Hoofddorp tussen de 'gaten' Nieuweweg en Planeetbaan)

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie