'Omvormen kantoren tot starterswoningen niet eenvoudig'

20 december 2011 om 00:00 Nieuws

HOOFDDORP - Afgelopen zaterdagochtend bracht de fractie van de PvdA, samen met hun collega's uit Haarlem, een werkbezoek aan het appartementencomplex HQ in Hoofddorp. Verwelius, eigenaar van het pand, heeft een aantal jaren geleden besloten het voormalige belastingkantoor tegenover het NS-station te transformeren tot een wooncomplex voor starters. Dit bezoek leerden de beide fracties dat dergelijke transformaties niet voor elk kantoorgebouw mogelijk is.

De fracties werden rondgeleid door Marc van Veldhuizen, die als technisch adjunct-directeur van Verwelius verantwoordelijk was voor deze transformatie. Naast een rondleiding door het gebouw en enkele mooie appartementen, legde hij op verzoek uit wat de belangrijkste succesfactoren zijn voor een dergelijke transformatie.

Belangrijk in dit proces is dat het kantoorpand op een goede locatie ligt en bovendien geschikt te maken is voor wonen. Het appartementencomplex HQ voldeed aan beide criteria: tegenover het NS-station Hoofddorp is het een geschikte locatie voor jonge starters. Van Veldhuizen gaf ook voorbeelden waarom het pand geschikt te maken was. De buitengevel kon in tact blijven en de ramen zaten hoog genoeg, zodat na 18 cm verhoging van de vloeren voor de leidingen, nog steeds werd voldaan aan het Bouwbesluit.

Vervolgens is het noodzakelijk dat de gemeente de transformatie steunt en eventueel bereid is tot wijziging van het bestemmingsplan. In dit geval was het bestemmingstechnisch al mogelijk. Maar het belangrijkste is, volgens de woordvoerder van Verwelius, dat de eigenaar bereid is het gebouw in de boeken af te waarderen. Zonder deze afwaardering is een dergelijke transformatie financieel niet mogelijk.

Het eerste appartementencomplex is geheel verkocht, maar in het tweede staan - door de uitgebroken crisis - nog diverse appartementen te koop, in de prijsklasse van 107 tot 130 duizend euro. De PvdA vindt dat meer actief moet worden gezocht naar nieuwe bestemmingen voor oude kantoorgebouwen. Kansrijke initiatieven van gebouweigenaren dienen ondersteund te worden. Het is noodzaak om regeltechnische belemmeringen zoveel mogelijk uit de weg te ruimen. De eigenaren zullen wel moeten accepteren dat hun gebouwen minder waard worden, maar tenminste niet meer jaren leeg staan.

Fractievoorzitter Tom Horn: "Bijna 20 procent van de kantoren in Haarlemmermeer staat leeg. En die komen niet allemaal meer vol, terwijl er wel nieuwe kantoren worden gebouwd. We moeten dus nieuwe, zinvolle bestemmingen vinden voor die leegstaande kantoren. Dat is in HQ goed gelukt, een mooi voorbeeld voor anderen."

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie