'Wij leveren zwaar in door bezuinigingen op Openbaar Vervoer'

22 december 2011 om 00:00 Nieuws

RIJSENHOUT - Inwoners van Rijsenhout worden zwaar getroffen door de veranderingen in het vervoersschema van Connexxion. Als gevolg daarvan is er na minimaal 60 jaar geen rechtstreekse busverbinding meer met Aalsmeer. "En dat zonder informatie- en/of inspraakmoment", aldus een teleurgestelde voorzitter van de Dorpsraad Rijsenhout, Co van der Laarse.

Enkele weken geleden heeft Connexxion bekendgemaakt dat er diverse busverbindingen worden aangepast en in enkele gevallen komen te vervallen. Eén daarvan betreft de busverbinding van lijn 178, vice versa Aalsmeer en Hoofddorp. Deze is met ingang van 11 december vervangen door lijn 163 die Rijsenhout alleen nog verbindt met Hoofddorp en dan alleen nog via Schiphol Rijk en De Hoek.

"Dit betekent dat er na minimaal 60 jaar geen rechtstreekse busverbinding meer met Aalsmeer is. Dit terwijl Rijsenhout toch altijd sterk Aalsmeer georiënteerd is geweest en nog steeds is. Veel jeugd gaat in Aalsmeer naar het Wellandcollege en verder naar scholen in Amstelveen en Uithoorn. Vooral ook veel ouderen die zelf geen vervoer hebben gaan met de bus naar Aalsmeer", aldus de voorzitter van de dorpraad die meteen wijst op de vele nadelige gevolgen.

"Voor scholieren die naar Hoofddorp en Nieuw-Vennep moeten verdubbelt de reistijd. Daarbij komt nog dat buslijn 178 in de spits een half uur dienst was en de nieuwe lijn 163 slechts een uur dienst. Dit betekent in veel gevallen dat leerlingen verplicht zijn veel te vroeg van huis te gaan en lang op een plein of in de omgeving van school te moeten rondhangen. De half uur dienst in de spits was zo goed bezet, dat ook gevreesd wordt voor overvolle bussen."

Vervolgens: "Het is toch eigenlijk te zot voor woorden, dat halverwege een schoolseizoen binnen 3 weken na bekendmaking een nieuw vervoersschema ingevoerd mag worden. Ouders kiezen bewust voor scholen die met bestaand openbaar vervoer goed te bereiken zijn en dan in eens oeps, pech gehad."

Volgens de voorzitter is er geen enkel informatie -en/of inspraakmoment geweest. "Wij zijn er als dorpsraad van overtuigd, dat als bepaalde lijnen rendabeler moeten worden er ook nog voldoende mogelijkheden binnen een aanpassing van het schema van lijn 178 zou zijn, met behoud van het service niveau."

De Dorpsraad van Rijsenhout daagt alle verantwoordelijken uit dit eens te bekijken, om zodoende veel schade, ook op langere termijn aan Rijsenhout te voorkomen. "Wie wil er nog in een dorp wonen met zo'n slecht openbaar vervoer."

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie