Laatste doopdienst in Hoofdvaartkerk

20 december 2011 om 00:00 Nieuws

HOOFDDORP - Nog twee weken en dan gaat vooralsnog voor de laatste keer, voor een viering, de sleutel in de voordeur van de Hoofdvaartkerk. Met ingang van 1 januari 2012 worden er geen erediensten meer gehouden in het rijksmonument aan de Hoofdweg.

Het gebouw zelf zal, in tegenstelling tot een groot aantal andere kerkgebouwen in Nederland die leeg zijn komen te staan, niet worden gesloopt. Daarvoor in de plaats wordt, in samenspraak met de gemeente, gewerkt aan een andere bestemming. Uit nieuwsbrieven van het kerkbestuur blijkt dat het gaat om een horecabestemming in de vorm van een restaurant en distilleerderij.

Hoe die plannen er in detail uitzien en wie de initiatiefnemer daarvoor is, dat is bekendgemaakt tijdens een besloten bijeenkomst voor gemeenteleden. Daar is de aanwezigen meteen op het hart gedrukt 'op gepaste wijze' met de informatie om te gaan. Pogingen van de redactie om de naam van de initiatiefnemer/koper officieel bevestigd te krijgen, leverden dan ook steevast de reactie op 'dat daar geen nadere mededelingen over gedaan worden'. Dit zou onder meer te maken hebben met de grote hoeveelheid procedures die nog afgerond moeten worden en de onzekerheid van de afloop daarvan.

Voor de gemeenteleden van de wijk Pax/Bornholm staat in ieder geval vast dat dit de laatste erediensten worden in 'hun' kerkgebouw. Komend weekend worden dat de diensten rondom Kerst, afgelopen zondag betrof het een doopdienst. Met als extra element dat de moeders zussen zijn.

De kinderen die gedoopt zijn, waren Nine Francien, dochter van Floor Langendoen en Niels Bos. De andere dopeling was Teun, zoon van Annemieke Langendoen en Roel van Varick. Nadat de doopnamen waren toegevoegd aan het doopkleed, kregen de ouders een doopkaars.

De verkoop is één van de gevolgen van het dalend aantal (betalende) kerkgangers, waardoor de financiële middelen terugliepen en er minder vrijwilligers zijn voor de diverse werkzaamheden. De Protestantse Gemeente te Hoofddorp is daar niet uniek in. De komende jaren verliezen, gemiddeld, elke week twee kerkgebouwen hun functie als kerkplek.

In de Hoofddorpse situatie betekent het dat de Hoofdvaartkerk verkocht wordt, het aantal predikantplaatsen teruggebracht wordt naar drie en de wijkgemeente Pax/Bornholm, Toolenburg en Overbos/Floriande fuseren tot één wijkgemeente. Het kerkbestuur is nog op zoek naar een passende naam voor deze wijkgemeente.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie