Zaalhandbal: Dames FIQAS Aalsmeer met ruime voorsprong de winterstop in

20 december 2011 om 00:00 Nieuws

AALSMEERDERBRUG - De dames van FIQAS Aalsmeer hebben ook hun laatste wedstrijd voor de winterstop gewonnen en gaan met een voorsprong van zes punten op naaste concurrent V&L het nieuwe jaar in. Toch hadden ze het zaterdag 17 december in Eindhoven niet makkelijk tegen de dames van PSV. Die wilden voor eigen publiek duidelijk iets rechtzetten voor de eerder dit seizoen opgelopen zware nederlaag in Aalsmeer: het werd toen 39-25.

Marjon Labordus: "De eerste helft ging dan ook voor een groot deel gelijk op, al maakten de Aalsmeerse aanvalsters het PSV wel constant lastig door hun snelheid en beweeglijkheid. Ze stonden dan ook wel steeds voor, al konden ze geen afstand nemen. De rust ging in met een minimaal verschil in het voordeel van FIQAS Aalsmeer: 14-15. Ook na de rust bleef de thuisploeg knokken voor een goed resultaat. Dat leverde PSV zelfs even een voorsprong op van 21-19.

Maar de Aalsmeerse dames herpakten zich op tijd, schakelden een tandje bij en wisten al snel weer op gelijke hoogte te komen: 24-24. In de slotfase profiteerden ze bovendien van de foutjes bij het inmiddels vermoeide PSV en gingen uiteindelijk met de winst naar huis: 31-35.

De competitie ligt nu twee weken stil en de Aalsmeerse dames krijgen van trainer/coach Zoran Jovanovic ook een week vakantie en hoeven tussen Kerst en Oud&Nieuw niet te trainen. In januari pakt de ploeg de draad weer op en de eerstvolgende wedstrijd is op zaterdag 7 januari 2012, wanneer FIQAS Aalsmeer om 20.30 uur thuis speelt tegen Internos in sporthal De Bloemhof.

Uitslagen: PSV - FIQAS Aalsmeer 31-35; DSS - Foreholte 34-20; DSVD - DOS 23-22; Eurotech/Bevo - Westfriesland/SEW-2 29-26; Internos - Olympia 28-23; VOC-2 - Bentelo 16-34 en V&L - Quintus-2 30-28.

Stand (top-6): 1. FIQAS Aalsmeer 15-28; 2. V&L 15-22; 3. Eurotech/Bevo 15-20; 4. Quintus-2 15-18; 5. Foreholte 14-17 en 6. DOS 15-17.

BeNeLux Liga handbal: Wisselende prestaties in BeNeLux Liga

In het BeNeLux Liga-weekend waren de resultaten van de mannen van FIQAS Aalsmeer zeer wisselend: zaterdag 17 december werd de ploeg na een redelijke eerste helft na de rust weggespeeld door Bascharage (24-32), zondag 18 december namen de mannen revanche en zetten een veel betere wedstrijd neer, met een verdiend gelijkspel als gevolg: 25-25.

In de Belgisch, Nederlands, Luxemburgse competitie waren de mannen van FIQAS Aalsmeer vooraf nog puntloos. Internationale ontmoetingen waren er nog niet geweest, en de (meetellende) wedstrijden in de nationale competitie tegen de drie andere Nederlandse deelnemers waren verloren. Zaterdag kwam Luxemburgs nummer vier, HBC Bascharage, naar sporthal De Bloemhof .

De Aalsmeerders begonnen sterk aan de wedstrijd en hadden binnen zeven minuten al een 5-0 voorsprong opgebouwd. Maar vijf minuten en een paar slordigheden later was die helemaal verdwenen: 5-6. De Aalsmeerse dekking begon te kraken en de Luxemburgers konden door een paar makkelijke schoten op 6-8 komen. Remco van Dam zorgde met twee sterke acties weer voor een gelijke stand en in de slotfase golfde het spel op en neer.

Vlak voor tijd wist Bascharage twee keer gebruik te maken van technische fouten: 11-13, maar Frank Lübbert maakte er met een fraaie treffer vanuit de linkerhoek 12-13 van.Vanuit de deze wedstrijd veelvuldig gespeelde offensieve dekking werd Luuk Obbens nog een keer gelanceerd, maar zijn break out werd gestopt.

In de tweede helft ging het na een kleine drie minuten al mis: FIQAS Aalsmeer kreeg te maken met een tijdstraf en zag Bascharage snel weglopen naar 13-17. Ilon Willems sprong hoog op en maakte de 14-17 en Frank Lübbert bepaalde via een strafworp de stand op 15-18, maar opnieuw een tijdstraf, teveel onnodige fouten en vijf minuten later was de wedstrijd gespeeld.

Want in deze fase was de verdediging niet scherp en konden de Luxemburgers vanuit alle hoeken scoren:15-24. In het slotkwartier wist FIQAS Aalsmeer zich nog wel enigszins te herpakken, onder meer via doelpunten van Robin Boomhouwer vanaf rechts en een knikworp van Luuk Obbens, maar veel dichterbij komen kon de ploeg niet meer. Het werd uiteindelijk 24-32 en dus stond het BeNeLux Liga saldo nog steeds op nul.

Op zondag kreeg het publiek een ander FIQAS Aalsmeer te zien: de ploeg maakte een veel betere, degelijkere en fellere indruk. Van het begin af aan waren de Aalsmeerders en de Luxemburgers aan elkaar gewaagd. Sterker nog: eigenlijk was FIQAS Aalsmeer de bovenliggende partij, en kwam ook op voorsprong: 5-3 na een drietal fraaie breaks (van Robin Boomhouwer en Rodrigo Huttinga) en 11-9 na een kleine twintig minuten. Vijf minuten later was het nog 14-13 en verrichte Jeffrey Groeneveld twee belangrijke stops. Maar door wat slordigheden in de slotminuten ging de rust toch in met een achterstand: 14-16.

In de tweede helft wist Dudelange - dat een dag eerder nog van Volendam had gewonnen - de marge in eerste instantie nog te vergroten (15-18), maar FIQAS Aalsmeer bleef nu wel knokken en kwam weer gelijk: 20-20, onder meer door drie doelpunten op rij van Frank Lübbert. In het vervolg werden echter nét iets teveel kansen gemist om door te kunnen drukken en dus was de uiteindelijke 25-25 een terechte uitslag. Het eerste punt in het BeNeLux Liga klassement is binnen. En al heeft FIQAS Aalsmeer geen kans meer om de Final Four te halen, het was toch een morele opsteker!

De competitie ligt nu een paar weken stil, in verband met de feestdagen en wedstrijden van het Nederlands Herenteam. Op zaterdag 21 januari komen de mannen weer in actie: ze spelen dan thuis tegen koploper Kras/Volendam.

Doelpunten zaterdag: Jimmy Castien, Ilon Willems en Dustin Ligthart 4, Frank Lübbert 3, Robin Boomhouwer, Remco van Dam en Luuk Obbens 2, Jarcha van Dijk, Rodrigo Huttinga en Jelmer van Stam 1.

Doelpunten zondag: Robin Boomhouwer 7, Remco van Dam 5, Frank Lübbert 4, Jimmy Castien 3, Rodrigo Huttinga en Dustin Ligthart 2, Jarcha van Dijk en Ilon Willems 1.

Uitslagen BeNeLux Liga: FIQAS Aalsmeer - HBC Bascharage 24-32; Kras/Volendam - HB Dudelange 26-29; FIQAS Aalsmeer - HB Dudelange 25-25 en Kras/Volendam - HBC Bascharage 31-24.

Stand BeNeLux Liga (poule B): 1. United Tongeren 6-14; 2. HB Dudelange 7-12; 3. HBC Bascharage 9-12; 4. Kras/Volendam 7-11; 5. Sporting Nelo 7-2 en 6. FIQAS Aalsmeer 5-1.

Bekerhandbal: Heren 2 naar regiofinale!

De mannen van FIQAS Aalsmeer-2 hebben donderdag 15 december in Heemskerk in de tweede ronde van het NHV bekertoernooi met 38-31 gewonnen van DVC. Dat betekent dat het tweede geplaatst is voor de Regiofinale die gespeeld gaat worden in de periode 17-19 januari 2012. Winnaars van die Regiofinales gaan door naar de achtste finales, waar ook FIQAS Aalsmeer-1 instroomt. De Aalsmeerse dames zijn ook al geplaatst voor de regiofinale."