Woody Allen's 'Midnight in Paris' betoverend en geestig

21 december 2011 om 00:00 Nieuws

HOOFDDORP - Woody Allen's nieuwe film 'Midnight in Paris' is een ode aan de magische stad Parijs. Gil (Owen Wilson) is een Amerikaanse schrijver die zijn geld verdient met Hollywoodscripts maar eigenlijk goede literatuur wil schrijven. Hij werkt al jarenlang aan een boek over nostalgie, maar durft het niemand te laten lezen. Samen met zijn verloofde Inez en haar steenrijke ouders is hij op vakantie in Parijs.

In tegenstelling tot de welgestelde Inez, die niets ziet in een onzeker kunstenaarsbestaan, valt Gil direct na aankomst al voor de artistieke charme van de lichtstad. Door toeval ontdekt hij dat - als hij om twaalf uur op een bepaalde plek wacht, er een oude auto langskomt die hem voor de rest van de nacht naar het Parijs van de jaren twintig brengt. Het is de tijd van het modernisme, het surrealisme, Dalí, Ernest Hemingway en de opkomst van de jazz.

Al deze kunstenaars bevonden zich op een gegeven moment van de jaren twintig wel in Parijs, maar in 'Midnight in Paris' zijn ze er allemaal tegelijkertijd. 'Midnight in Paris' is op zondag 8 januari om 20 uur te zien in Het Oude Raadhuis.

Te midden van al deze kunstenaars is Gil echter het meest gefascineerd door de maîtresse van Picasso, de mooie Adriana. Terwijl Gil denkt in de mooiste tijd op aarde beland te zijn, verlangt zij naar het leven rond de eeuwwisseling, de belle époque. Gil reist met haar naar deze tijd, maar al háár helden zijn weer bezig met terug te verlangen naar de Romantiek van de negentiende eeuw. Nostalgie als tegengif tegen de man met de sikkel. Met 'Midnight in Paris' maakt Woody Allen een visueel schitterende film met Parijs als bruisend middelpunt. Verder met onder meer: Marion Cotillard, Micheal Sheen, Adrien Brody, Kathy Bates en Carla Bruni. 'Midnight in Paris' was de openingsfilm van het filmfestival in Cannes in 2011. Het Parool over de film: ,,Het is een plezierige film om te zien; het type film om, op zijn Parijs, doorheen te flaneren.''

Het Oude Raadhuis

Zondag 8 januari 20 uur

www.demeerse.com

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie