Virtuoos Di Gojim vindt de vreugde in het verdriet

22 december 2011 om 00:00 Nieuws

HOOFDDORP - Het nieuwste programma van Di Gojim heet 'Fun fun stuff'. Kern van de voorstelling bestaat uit de liederen van en verhalen over de Russische underground schrijver, acteur en zanger Vladimir Vysotsky.

Nederland is een blinde vlek als het gaat om bekendheid met het oeuvre van Vysotsky. Daar brengt Di Gojim verandering in. Zijn liederen zijn al in 56 talen overgezet, Di Gojim heeft daar het Fries aan toegevoegd. De overrompelende teksten van deze Russische levenskunstenaar en de virtuoze composities en arrangementen van Di Gojim maken van 'Vysotsky' een warmbloedig programma. Over de liefde voor het gajes, het schorem en het geteisem; in allerlei talen bezongen, van het Nederlands, Jiddisch en Liwaddes tot het Frans.

Naast de liederen van Vysotsky speelt Di Gojim jiddische- en zigeunermuziek. Kortom een doorwrocht en doorleefd wereldmuziekprogramma! Di Gojim is op zaterdag 21 januari om 20.30 uur te zien in de kleine zaal van De Meerse.

De voorstelling raast voort met een snelheid die je doet duizelen. De filmbeelden, slapstick, humor en emotie kruiden de voorstelling tot cabareteske taferelen. Di Gojim speelt veel, heel veel. Virtuoos plukkend, blazend, strijkend en tokkelend slaan de zes muzikanten op meer dan dertig instrumenten.

Vele gevoelige snaren worden er geraakt. In een handomdraai van strijkensemble naar blaasorkest en van zangkoor naar slagwerkgroep. Al met al een theatervoorstelling die voor een veel breder publiek gemaakt is dan louter wereldmuziekliefhebbers.

Geïnspireerd door een uitzending van Moondogs' radiojournalist Wim Bloemendaal richtten Tseard Nauta en Jaap Mulder Neerlands eerste klezmerband op. Alle leden behoorden niet tot het uitverkoren volk en dus was de geuzennaam Di Gojim gauw gevonden.

De zesmansformatie maakt sinds 1988 een geheel eigen versie van klezmer. Virtuositeit, Balkan-brass en melancholie; tomeloze energie, humor en intensiteit vormen de ingrediënten van hun shows.

De Meerse kleine zaal

Zaterdag 21 januari, 20.30 uur

www.demeerse.com

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie