Algemeen: Honkballers slaan hun slag - L&D Amsterdam grote winnaar tijdens het sportgala van Amsterdam

23 december 2011 om 00:00 Nieuws

HOOFDDORP - Vlinderdasjes, een bolhoedje hier en daar en natuurlijk de Union Jack. Groot Brittannië was, met het oog op de naderende Olympische Spelen in Londen, goed vertegenwoordigd tijdens het jaarlijkse sportgala van Amsterdam bij de Westergasfabriek. Toch waren het de 'Amerikaanse sporters' die de show stalen, want de honkballers van L&D Amsterdam vielen veelvuldig in de prijzen. Zo werd pitcher Rob Cordemans uitgeroepen tot sportman van het jaar en viel ook coach Charles Urbanus in de prijzen. Derde honkman Vince Rooi werd zelfs geridderd.

Verder waren er Fanny's voor Jiske Griffioen, Esmee Vermeulen en Ajax. De grootste verrassing van de avond was de onderscheiding voor Vince Rooi, al keek hij er zelf niet zo van op. "Ik geloof dat ik één van de laatste Oranjespelers zonder lintje was'', lachte hij. "Maar het doet me erg veel. Ik had nooit gedacht dat ik dit met honkbal zou kunnen bereiken. ''Wethouder Sport alias locoburgemeester Eric van der Burg roemde de maatschappelijke en sportieve verdiensten van de international. "Neem alleen al de wereldtitel honkbal die in Panama door Nederland werd veroverd. Een unieke prestatie, waarmee Nederland en Amsterdam weer op de kaart zijn gezet. Ik heb bijvoorbeeld genoten van het beeld dat premier Mark Rutte een Nederlands honkbalshirt overhandigt aan de Amerikaanse president Barack Obama.''

Sporthelden onmisbaar

Volgens de wethouder zijn dit soort sporthelden onmisbaar in de maatschappij. "Ik wil graag meer Amsterdammers aan het sporten krijgen en dan vooral kinderen. Hiervoor zijn idolen nodig en dat zijn jullie'', doelde hij op de topsporters. Daarom werden ook dit jaar alle Amsterdamse kampioenen weer geëerd. "Alles bij elkaar zijn dit liefst 180 titels!'' Meestal zitten sporters totaal niet te wachten op dit soort gala's, maar voor de uitreiking van de Fanny's maken de meesten een uitzondering. "Het is mooi om door je stad geëerd te worden'', aldus hockeyer Taeke Taekema, die vlak voor het evenement was teruggekeerd van een toernooi in Nieuw-Zeeland en er een reis van 28 uur op had zitten.

De Boer versus Urbanus

Helaas voor hem vielen de hockeyers van Amsterdam niet in de prijzen. De landskampioen werd afgetroefd door een andere kampioen uit Amsterdam: Ajax. Een mooie opsteker voor Frank de Boer, die samen met aanvoerder Jan Vertonghen het podium kwam om de prijs in ontvangst te nemen. "We zitten in een lastige periode, maar ik ben er trots op dat we zijn gekozen tot sportploeg van het jaar 2011'', aldus De Boer. "We geven de Fanny een mooi plekje in het Ajax Museum.''

De titel coach van het jaar ging de voetbaltrainer overigens aan zijn neus voorbij. De stemmers kozen massaal voor Charles Urbanus van L&D Amsterdam, ook al landskampioen. De sportman van het jaar is eveneens afkomstig van deze Amsterdamse honkbalvereniging, beter bekend als Pirates. Pitcher Rob Cordemans versloeg in zijn categorie tennisser Thomas Schoorel en beachvolleyballer Richard Schuil.

Sportvrouw van het jaar werd rolstoeltennisster Jiske Griffioen. Tot haar eigen grote teleurstelling kon zij de prijs niet zelf in ontvangst nemen. Zij lag ziek op bed en kon dus niet op het gala aanwezig zijn. Bij de talenten ging de Fanny naar Esmee Vermeulen. De verbazing viel van haar gezicht af te lezen toen haar naam op het grote scherm verscheen. "Ik ben al drie keer genomineerd, maar nu win ik eindelijk'' stamelde het vijftienjarige zwemtalent.

Na afloop van het officiële gedeelte ging het feestje bij bar nog even verder. Met live muziek, goede hapjes en lekkere drankjes werd het een uitermate geslaagde avond. Al maakten de topsporters het niet te laat, de volgende dag wachtte voor de meesten immers weer een pittige training.

Bron: Nieuwsbrief Topsport Amsterdam.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie