GroenLinks en HAP hekelen stemgedrag CDA

27 december 2011 om 00:00 Nieuws

'Gebrek aan ruggengraat gaat ten koste van het onderwijs'

Hoofddorp - GroenLinks en HAP hebben het voorlopig gehad met het CDA. Beide partijen verwijten de Christendemocraten alleen voor de bühne te spreken. Tijdens het debat over onderwijshuisvesting, twee weken geleden, trok het CDA fel van leer tegen de plannen van wethouder Nederstigt (D66). Van die felle toon was afgelopen donderdag tijdens de stemmingen weinig meer te merken. Het CDA stemde kritiekloos in met de plannen over onderwijshuisvesting.

Volgens GroenLinks-raadslid Herman Tuning en HAP-fractievoorzitter Marjolein Steffens-van de Water is dit niet de eerste keer dat het CDA onder zware druk van de coalitiepartners 'om gaat'. ,,We hebben een paar keer eerder meegemaakt dat het CDA in voorbereiding op stemmingen met ons meeschreef aan moties en amendementen op voorstellen op het college. Men trok dan op het laatste moment en zichtbaar onder druk van het college de keutel in. Maar deze keer hadden we er echt niet op gerekend'', vertelt Herman Tuning. ,,Dit komt vooral door de scherpe toon die het CDA in het debat hanteerde.'' De partij vond het niet kunnen dat eerder ingezet onderwijsbeleid onder druk van de bezuinigingen weer wordt teruggedraaid. Het ging daarbij vooral om de negatieve effecten van een gewijzigde berekening van het aantal vierkante meters voor scholen, waardoor bijvoorbeeld speellokalen voor kleuters als klaslokalen in gebruik moeten worden genomen. De schoolbesturen hebben zich hier eerder al negatief over uitgelaten naar de gemeenteraad. CDA-woordvoerder Mariette Sedee liet in niet mis te verstane woorden aan onderwijswethouder John Nederstigt (D66) weten hier niet mee akkoord te kunnen gaan. Sedee vond daarbij dat de plannen van Nederstigt zorgen voor teveel administratieve lasten voor de scholen. ,,Omdat GroenLinks, CDA en HAP tijdens het debat helemaal op één lijn zaten, hebben wij besloten om de koppen bij elkaar te steken en ervoor te zorgen dat we een aantal zaken konden repareren'', zegt Marjolein Steffens. ,,En daar hebben wij met zijn drieën de afgelopen twee weken hard aan gewerkt.''

Stemmingen

GroenLinks en HAP waren stomverbaasd toen zij er afgelopen week achter kwamen dat het CDA met nog maar één van de mede door hun woordvoerder geformuleerde amendementen zou instemmen. Herman Tuning: ,,Wij zagen in de wandelgangen dat collega's van andere coalitiepartijen het CDA onder druk probeerden te zetten. Alleen hadden wij gehoopt dat het CDA deze keer de rug recht zou houden. Zeker bij dit belangrijke onderwerp.'' De GroenLinkser heeft samen met zijn HAP-collega in de loop van de week, maar ook nog de avond van de stemmingen geprobeerd om het CDA bij de les te houden. ,,Een dag voor de stemmingen vertelde Sedee ons dat het CDA het amendement over onderwijshuisvesting toch niet zou steunen. Volstrekt ongeloofwaardig na het felle betoog van Sedee. Toen werd ons duidelijk dat het CDA was bezweken voor de opgelegde druk van hun coalitiepartners. Voor ons als politieke partijen zeer lastig, want wij weten niet meer waar we met dit CDA aan toe zijn. Ze hebben zich opnieuw een onbetrouwbare samenwerkingspartner getoond. Maar bovenal zeer teleurstellend voor het onderwijs, want dit gaat rechtstreeks ten koste van de onderwijskwaliteit, die de gemeente Haarlemmermeer altijd hoog in het vaandel heeft gehad'', besluit een nog zichtbaar getergde Steffens.

Niet voor publicatie: Voor inhoudelijke informatie over dit onderwerp, kunt u contact opnemen met Herman Tuning, telefoon: 06-46117226 of Marjolein Steffens-van de Water, telefoon: 06-42066044.

Hoofddorp, 27 december 2011

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie