Deze week NOT over: Oud en Nieuw

29 december 2011 om 00:00 Nieuws

HOOFDDORP - Vandaag is de verkoop van het vuurwerk gestart. Waarschijnlijk zullen we weer voor miljoenen de lucht in schieten. Maakt mij niks uit. Als mensen dat leuk vinden, moeten ze dat vooral doen. Ik kocht nooit vuurwerk. Vroeger op school ook al niet. Het deed me echt helemaal niks. Jongens bij ons in de buurt liepen met rugzakken vol rotjes. Bloed irritant vond ik dat maar.

Maar ja, nu heb ik een zoon van 9 en die vindt het prachtig. Hij zeurt al dagen, zo niet weken, aan m'n kop om vuurwerk. Moet je zo'n kind teleurstellen? Elke week valt er een berg reclamefolders in de bus. Daar zitten ook vuurwerkfolders van winkeliers bij die hun hele winkel leeg halen en ombouwen tot vuurwerkbunker om in twee dagen tijd de jaaromzet te verdubbelen. Ja, het is een gekke wereld.

Mijn zoon wordt niet alleen via de folders gek gemaakt. Je hebt bij ons in Nieuw-Vennep boerenbedrijven die compleet zijn omgebouwd tot 'kerst'boerderij. Je kunt ze bijna niet missen. De reclameborden schieten als paddestoelen uit de grond. Kan dat eigenlijk allemaal zomaar? Als je als bedrijf je naam aan je gevel wilt hangen - om mensen te laten zien dat je hier zit - moet je de ene na de andere vergunning indienen. Als je dan geluk hebt, en na heel wat aanpassingen, mag je na maanden een bordje aan je muur schroeven.

Bij onze 'kerst'boerderijen is dat kennelijk heel anders. Het wordt elk jaar steeds extremer. De opblaasbare Kerstmannen schieten de grond uit. Van afstand word je verblind door een overdaad aan kerstverlichting. De borden met de vuur-werk-show-aankondigingen staan zo ongeveer op elke hoek van een stuk weiland. Want dat is ook zo'n hype. Ik heb al een stuk of 5, 6 keer oud-en-nieuw gevierd. Vanuit mijn zolderraam kon ik zowel aan de voor- als aan de achterkant genieten van prachtig vuurwerk. Elke week was wel het bal. En dat is bij mijn zoon ook niet onopgemerkt gebleven.

Pap zullen we een 'Chines Great Wall' of een 'Liuyang Celebration' kopen. Mij zegt die namen echt helemaal niks, maar hij heeft zich er goed in verdiept. En weet je, ik begin het zelfs een beetje leuk te vinden. Het is toch prachtig als je zoon zo enthousiast is. Hij wil zelfs zijn spaarpot er voor leeg halen. Ontroerend.

Maar dan komt het volgende punt. Hij wil het natuurlijk allemaal zelf afsteken. Ja, daar zijn we het nog niet helemaal over eens. Het blijft wel vuurwerk. Ik las dat je voor 2,50 een veiligheidsbril kan kopen bij het Spaarne Ziekenhuis. Voor kinderen én volwassenen! Gaan we natuurlijk even doen en ik hoop een heleboel andere ouders ook.

Iedereen een goed uiteinde en een geweldig nieuwjaar toegewenst.

NOT

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie