Nieuwe expositie bij CRASH

5 januari 2012 om 00:00 Nieuws

AALSMEERDERBRUG - ‘Nederland mag trots en dankbaar zijn voor hetgeen deze jongens voor ons hebben gepresteerd’. Dit zei H.M. Koningin Wilhelmina toen zij na de Tweede Wereldoorlog een aantal agenten van het Bureau Bijzondere Opdrachten decoreerde. Het CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum ‘40-’45 opent op 7 januari een permanente expositie over deze agenten.

Deze agenten werden in 1944 en 1945 boven Nederland gedropt om verzetsorganisaties te coördineren, radio verbindingen met Engeland tot stand te brengen en deel te nemen aan sabotage activiteiten. Zij waren de andere ‘Soldaten van Oranje’, de Engelandvaarders die zich met gevaar voor eigen leven inzetten voor de vrijheid van Nederland.

De tentoonstelling is samengesteld met voorwerpen en materiaal uit het archief van de Nederlandse auteur en verzetsrapporteur Eddy de Roever (1932-1995), die vijf boeken schreef over dit onderwerp. Het archief met vele foto’s van de agenten en hun werk, werd vorig jaar op 8 januari aan het CRASH Museum ‘40-’45 geschonken door de familie van verzetsstrijdster en geheim agente Jos Mulder-Gemmeke.

Dit archief werd enkele jaren geleden aan haar overgedragen. Mevrouw Mulder, draagster van de Militaire Willemsorde, overleed vorig jaar op 20 december. Er zijn ook persoonlijke voorwerpen van de verzetsstrijdster te zien. Het CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum ‘40-’45 is gevestigd in het Fort bij Aalsmeer aan de Aalsmeerderdijk 460. Het museum is geopend op zaterdag van 11 tot 16 uur. Zie tevens www.crash40-45.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie