Bijna één op de vijf sociale huurders verdient te veel

5 januari 2012 om 00:00 Nieuws

HOOFDDORP - Bijna één op de vijf gezinnen die in Haarlemmermeer in een sociale huurwoning woont, heeft daarvoor een te hoog inkomen. Wethouder Jeroen Nobel van Wonen wil dit zogeheten scheef wonen samen met woningcorporatie Ymere tegengaan door het aanbod te vergroten.

Dat zei de wethouder kort geleden bij de presentatie van de Woonvisie 2012-2015. Vooral de huishoudens met een jaarinkomen tussen de circa 33.500 en 45.000 euro kennen problemen op de woningmarkt. Op grond van een regel van Europa worden zij uitgesloten van de sociale huursector, maar deze huishoudens verdienen te weinig om een eigen woning te kunnen kopen.

Wethouder Nobel wil met Ymere overleggen of er wat voor die groep kan worden gedaan. Eén van de ideeën is om 10 procent van de nieuwbouw voor deze categorie te bestemmen. Nobel spreekt over ‘het derde segment’. Er blijft dan nog 30 procent over voor de sociale sector en 60 procent voor de vrije markt. Een ander instrument is de inzet van startersleningen. Op die manier kunnen huurders die scheef wonen worden overgehaald om met financiële steun een huis te kopen.

Ymere heeft afgelopen jaar huurhuizen te koop aangeboden, maar de belangstelling blijkt niet daverend. Consumenten zijn in deze crisistijd bang om grote uitgaven te doen en zeker om een huis te kopen. De woningmarkt zit om die reden al een tijdlang muurvast. “Ook huurders verhuizen niet. Iedereen blijft het liefst zitten waar die zit”, zo stelt wethouder Nobel vast. Toch gaat de gemeente een poging doen om wat beweging te krijgen in die moeilijke markt.

Volgens de wethouder is de tijd dat er achteloos een nieuwbouwwijk uit de grond werd gestampt definitief voorbij. De vraag van de markt bepaalt steeds meer of er en zo ja welke nieuwe woningen er worden gebouwd. In Haarlemmermeer worden komend jaar vooral kleinschalige nieuwbouwprojecten gerealiseerd, zoals recent het project op het Jansoniusterrein.

Grotere nieuwbouwprojecten worden of geschrapt of aangepast. Dat laatste geldt bijvoorbeeld voor de prestigieuze plannen voor de nieuwe wijk Toolenburg-zuid. De gemeente overlegt met Ymere over een nieuwe opzet, omdat het oorspronkelijke ontwerp financieel niet haalbaar is.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie