10-jarige brengt verhaaltjes van opa in boekvorm uit

5 januari 2012 om 00:00 Nieuws

Aan de grote eettafel babbelt Lisanne honderduit over opa Huib die elf jaar stuurman op de wilde vaart is geweest en die, toen hij samen met oma Annie op haar en haar broer Jesper kwam passen, steeds van die leuke en vaak ook spannende verhaaltjes voorlas. Verhaaltjes waarvoor hij tijdens zijn reizen over de wereldzeeën de inspiratie had opgedaan. Dezelfde verhaaltjes die hij een generatie terug ook aan zijn beide kinderen Jacques en Paul, de vader van Lisanne, had verteld.

Lisanne Schouten: ‘Het is een eerbetoon aan mijn lieve grootvader’ VIJFHUIZEN - Voor de verhaaltjes die opa Huib haar vertelde en waar ze zo ontzettend van genoot, een uitgever vinden. Dat is wat de 10-jarige Lisanne Schouten wilde. Dat is gelukt. Morgen, vrijdag 6 januari komt het alleraardigst boekwerkje uit. “Het is een eerbetoon aan opa.”

Om de avonturen voor het nageslacht veilig te stellen, stelde Paul zo’n vier jaar geleden zijn vader voor de verhaaltjes op te schrijven en een uitgever te zoeken. En dat gebeurt. De verhaaltjes worden voorzien van tekeningen en de losse blaadjes krijgen een ringband.

Het boekje krijgt ook een titel: ‘Huib de Stuurman’. Vol trots is de stuurman eruit gaan voorlezen in de klas van zijn kleinzoon Jesper op de Vijfhuizense basisschool De Tweemaster waar nu Lisanne op zit. Er komen vele enthousiaste reacties, maar geen uitgever die er iets in ziet.

Dan wordt het september 2011. Huib Schouten is 76 als hij op de 20e plotseling komt te overlijden. Een dag later ziet Lisanne het boekje liggen en bladert er wat in. Totdat ze aan de binnenkant van de kaft ziet staat: ‘Voor Lisanne Schouten’. Ze is stom verbaasd. “Ik wist niet dat opa dat had gedaan. Wat vond ik dat lief van hem. Ik nam me toen direct voor te proberen een uitgever te vinden. Als eerbetoon aan opa”, zegt Lisanne.

Wat eerder niet lukte, lukt nu wél. Uitgeverij Boekscout wil het 90 pagina’s tellende boekwerkje gaan uitgeven. Paul Schouten moet wél zelf voor de nodige reclame zorgen.

“Lisanne en ik zijn bij boekwinkels binnen gestapt en gevraagd het boekwerkje te willen verkopen. Onder andere bij boekhandel Stevens in Hoofddorp waren ze direct enthousiast”, zegt een al even trotse Paul. Lisanne vertelt ook dat de uitgever de omslag nog wat wilde verfraaien. “Ik heb toen papa lief aangekeken. Hij is achter de computer gekropen en heeft een prachtige omslag voor het boek gemaakt.”

Bij de vraag of ze later schrijver of uitgever wil worden, schudt Lisanne haar hoofd. “Ik wil kinderarts worden. En ik wil later ook kinderen. Wie weet ga ik alles opschrijven wat ik als dokter meemaak en gaat mijn kleinkind dat boekje uitgeven.” Wat Lisanne betreft herhaalt de geschiedenis zich ooit.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie