Contactgroep van start voor ouders van kind met autisme

5 januari 2012 om 00:00 Nieuws

Toen haar zoon de diagnose ASS kreeg kende ze in haar omgeving geen ouders met een kind met dezelfde diagnose. Voor Anja de Jong uit Vijfhuizen voelde dat als een gemis. Heel veel zaken moest ze zelf maar uitzoeken. “Een probleem waar je als ouder van een autistisch kind tegenaan loopt is onbegrip en je alleen voelen staan.” Dolblij was ze dan ook toen MEE, die ondersteuning biedt bij leven met een beperking, met een cursus kwam over wat autisme is. “Daar kwam ik eindelijk in contact met lotgenoten.” Voor Caroline Stalenhoef uit Hoofddorp, ook moeder van een kind met autisme, gold min of meer hetzelfde al had zij het geluk vrienden te hebben die al ervaringsdeskundigen genoemd konden worden. Maar toch. “Je wordt strijdbaar en je leert dat je niet alles hoeft te pikken. Het gaat tenslotte om jóuw kind.” Via een cursus leerden de moeders elkaar kennen en waren het snel roerend met elkaar eens dat in Haarlemmermeer een oudercontactgroep node gemist wordt.

‘Kennis, informatie en inzet delen met elkaar en krachten bundelen’ HOOFDDORP - MEE Amstel en Zaan start op 18 januari met een contactgroep voor ouders van kinderen met een Autisme Spectrum Stoornis (ASS) in de leeftijd van 4 tot ongeveer 18 jaar die wonen in Haarlemmermeer. De bijeenkomsten zijn gericht op het uitwisselen van tips en informatie, het leggen van contact en het behandelen van thema’s.

Daarna was de brug naar MEE snel geslagen. “Vanuit MEE Amstel en Zaan hebben we deze signalen serieus genomen en er een pilot van gemaakt”, vertellen de consulentes Anke Giesen en Igna Stolwijk. “Komend anderhalf jaar willen wij samen met de ouders de maandelijkse bijeenkomsten van de contactgroep inhoud geven. Het wordt zeker geen voorgekookte cursus. De koers bepalen we samen waarbij de inbreng van de ouders het allerbelangrijkst is. Zij zijn tenslotte dé ervaringsdeskundigen bij uitstek. Alle onderwerpen die zij willen bespreken zijn van belang. Te denken valt aan vrijetijdsbesteding, verslaving, seksualiteit, opvoeding en pubertijd. De kracht van de oudercontactgroep is dat kennis, informatie en inzet worden gedeeld met elkaar.”

Vanwege bezuinigingen in de AWBZ worden steeds meer voorzieningen overgeheveld naar de gemeentes. Om die reden heeft de gemeente Haarlemmermeer gezegd het belangrijk te vinden te weten wat er speelt en wat mogelijk gemist wordt. “Middels de oudercontactgroep wordt laagdrempelig informatie uitgewisseld en wordt het eigen netwerk vergroot. Door elkaar te stimuleren hopen wij dat de ouders ook met signalen komen waarop de gemeente kan inspelen”, kijken Giesen en Stolwijk vooruit. De gemeente Haarlemmermeer heeft dusdanige belangstelling voor het project getoond dat het een subsidie verstrekte. Doordat ook MEE een financiële bijdrage levert, kan de oudercontactgroep van start gaan.

De eerste bijeenkomst wordt gehouden op woensdag 18 januari van 19.45 tot 21.30 uur in het Centrum voor Jeugd en Gezin (schuin tegenover de moskee) in de Hoofddorpse wijk Graan voor Visch. Deelname aan de oudercontactgroep, die een keer per maand bij elkaar komt, is gratis.

Ouders die bij MEE Amstel en Zaan bekend zijn, krijgen een uitnodigingsbrief in de bus. Wie deze niet ontvangt, maar wel op de startbijeenkomst aanwezig wil zijn, kan zich voor 12 januari aanmelden via (023) 556 33 00 of oca@meeaz.nl

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie