De Nieuw Amsterdam over Jodendom

5 januari 2012 om 00:00 Cultuur

HOOFDDORP - ‘Meneer Ibrahim en de bloemen van de Koran’ gaat over het Joodse jongetje Momo, afkorting van Mohammed, dat opgroeit in de rue Bleue in Parijs. Zijn vader, een werkloze advocaat, zit depressief thuis en zijn moeder is na zijn geboorte verdwenen. Momo zorgt voor zijn vader en doet dagelijks boodschappen bij Meneer Ibrahim, de Arabische kruidenier.

Langzaam bloeit er een vriendschap tussen meneer Ibrahim en de jongen. Meneer Ibrahim leert Momo over het leven, geluk, de Koran en het geheime wapen: een glimlach. Samen gaan ze op reis naar het land van de Vruchtbare Maansikkel. Erik Vos, oprichter en artistiek leider van toneelgroep de Appel, regisseert bij De Nieuw Amsterdam dit even lichtvoetige als ernstige sprookje van van Eric-EmmanuelSchmitt. ‘Meneer Ibrahim en de bloemen van de Koran’ is op dinsdag 10 januari om 20.30 uur te zien in de kleine zaal van De Meerse.

Schmittis de meest gelezen, meest vertaalde en meest gespeelde Franse schrijver van dit moment. ‘Meneer Ibrahim en de bloemen van de Koran’ is een van de vijf boeken uit zijn cyclus van het onzichtbare. Elk van de vijf delen geeft een beschrijving van een geloof. ‘Meneer Ibrahim en de bloemen van de Koran’ is gebaseerd op het Jodendom en het Soefisme. Op uitzonderlijke wijze laat Schmitt in de loop van de vriendschap zien hoe de joodse Momo en de islamitische Ibrahim bijna inwisselbaar zijn.

Theatergroep De Nieuw Amsterdam (DNA) maakt theatervoorstellingen vanuit een artistieke en inhoudelijke interesse in de diverse culturele invloeden binnen onze samenleving, met als uitgangspunt dat culturele diversiteit een verrijking is.

Spel: SabriSaad El Hamus, Tim Linde en Saar Vandenberghe, muziek: Matthijs Vos. ,,Erik Vos brengt een ongewoon levenslustige toneelvertelling’’ (De Volkskrant).

Te zien op dinsdag 10 januari, vanaf 20.30 uur. Zie tevens

www.demeerse.com.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie