Burgemeester in nieuwjaarstoespraak: sociale structuur verder versterken

4 januari 2012 om 00:00 Nieuws

HOOFDDORP - Het was een drukte van jewelste maandagavond in het raadhuis in Hoofddorp. Velen maakten van de gelegenheid gebruik om tijdens de traditionele nieuwjaarsreceptie van de gemeente het college van burgemeester en wethouders, raadsleden en anderen een heel gelukkig 2012 toe te wensen.

Voorafgaand aan de receptie van de gemeente waren er in het raadhuis weer de ook al bijna traditionele nieuwjaarsbijeenkomsten van diverse maatschappelijke organisaties en sportclubs, zoals dit jaar honkbalvereniging Pioniers met een aantal wereldkampioenen in haar gezelschap. Ook het koor Odyssee was van de partij met zijn nieuwe cd, waarvan burgemeester Theo Weterings het eerste exemplaar ontving. Doordat veel bezoekers van deze aparte bijeenkomsten bleven 'hangen', was het ook daarna op de aansluitende 'grote' receptie flink druk.

Het gevolg was dat burgemeester Weterings in de Burgerzaal veel toehoorders had bij zijn nieuwjaarstoespraak. De menselijke maat was dit keer zijn centrale thema. Hij vertelde dat hij in de vele contacten met polderbewoners ervaart dat de meesten 'positief en best tevreden' zijn. "Zowel over het wonen, de woonomgeving als over het werken in onze gemeente."

Dat positieve beeld stond volgens de burgemeester in schril contrast met de twee familiedrama's die Haarlemmermeer vorig jaar opschrikten: in juli in Hoofddorp en meer recent in Badhoevedorp. "In beide gevallen zag de vader geen andere uitweg dan het doden van zijn gezin en van zichzelf." De Burgerzaal stond een kort moment in alle rust stil bij beide drama's.

Weterings vroeg zich af of er sprake is van een te grote verschraling van contacten tussen buren in een wijk. "Praten we onderling te weinig met elkaar om een uitweg te kunnen bieden? Vragen die vooralsnog blijven bestaan, maar tegelijkertijd een opdracht zijn. Een opdracht om onze sociale structuur nog verder te versterken."

Niettemin stelde de burgemeester vast dat vele Haarlemmermeerders iets voor anderen doen. "Een prachtig voorbeeld daarvan zijn drie dames die ik bezocht aan de IJtochtkade in Zwanenburg. Zij zetten zich in als burenhulp voor de directe omgeving: een prachtig voorbeeld van mantelzorg. Afgelopen december sprak ik samen met wethouder Steffe Bak met twee ouders van autistische kinderen. Hoe zij trachten samen met hun kinderen deel te nemen aan de lokale samenleving."

Burgemeester Weterings stond aansluitend uitvoerig stil bij de nieuwe sociale taken, die aan de gemeente worden overgedragen: de toeleiding naar werk, de inkomensvoorziening en de jeugdzorg. Op zich is dat een terechte keuze, zo stelde hij, omdat de gemeente dicht bij de burger staat. Maar dat enthousiasme wordt aardig getemperd door de financiële vooruitzichten. "Want we krijgen die extra taken wel op ons bord, maar we krijgen daarvoor veel minder geld dan waarvoor het Rijk de taken zelf uitvoerde."

Weterings pleitte ervoor dat de lokale samenleving en de gemeente de komende jaren een passende, op de individuele behoefte gerichte invulling geven aan de nieuwe sociale taken. Hij zei ervan overtuigd te zijn de menselijke maat optimaal te benutten.

2012 is het jaar waarin de Haarlemmermeerpolder 160 jaar droog is, zo besloot de burgemeester. Om dat alvast te vieren volgde een bont muzikaal programma met de Big Band Haarlemmermeer en een gelegenheidskoor dat Haarlemmermeer in een speciale meezinger als de mooiste poldergemeente van ons land eerde.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie