Scherpere regels op komst voor vestiging coffeeshop

26 januari 2012 om 00:00 Voorpagina

HOOFDDORP - De regels voor de vestiging van een coffeeshop in de gemeente worden aanzienlijk aangescherpt. Het college van burgemeester en wethouders heeft dat besloten. Eén van de belangrijkste veranderingen is dat een coffeeshop voortaan niet meer binnen een straal van 350 meter van een jongerencentrum mag worden gevestigd.Als die regel op dit moment al gold, dan was de aanvraag van Jessica Buter voor een coffeeshop aan de Venneperweg 443 in Nieuw-Vennep kansloos geweest. In de nabijheid van het pand bevinden zich twee centra waar jongeren tussen de 12 en 18 jaar komen. Het voorgenomen nieuwe beleid heeft echter geen invloed op de aanvraag voor de Vennepse coffeeshop, omdat daarvoor nog het oude coffeeshopbeleid geldt.

Verkoop softdrugs in buurt van jongerencentra voortaan taboe

Overigens is er nog steeds geen duidelijkheid of er nu wel of niet een coffeeshop komt aan de Venneperweg. Daarover beslist later dit jaar de Raad van State nadat de gemeente besloot in beroep te gaan tegen de uitspraak van de rechtbank in Haarlem. Die vernietigde vorig jaar de vergunningen voor de coffeeshop in Nieuw-Vennep.

Het college stelde eerder voor om de afstand tot jongerenvoorzieningen niet op te nemen in de criteria voor de vestiging van een coffeeshop. Een meerderheid van de gemeenteraad was het daar niet mee eens. In andere gemeenten blijkt de afstand tot jongerencentra ook als voorwaarde te gelden.

Het college heeft nog tien nieuwe regels vastgesteld om een coffeeshop te mogen runnen. Een deel van die extra regels komt uit Den Haag. Zo worden coffeeshops straks een besloten club van maximaal 2000 leden met ieder een wietpas. Verder moeten coffeeshophouders straks verplicht meebetalen aan voorlichting op middelbare scholen over de gevaren van drugsgebruik. Wethouder John Nederstigt van Volksgezondheid zei deze week dat steeds meer scholen hun verzet tegen deze voorlichting laten varen.

Nu de nieuwe landelijke richtlijnen bekend zijn, wil de gemeente weer een vergunning voor drie jaar afgeven. Dat geldt echter niet voor Jessica Buter als de Raad van State de gemeente in het gelijk stelt. Die vergunning zou voor een periode van een jaar gelden, maar bij een verlenging zou er ook een vergunning voor drie jaar worden afgegeven.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie