Synchroonzwemmen: Een knappe vierde plaats voor het nationaal duet in Parijs op weg naar de Pre-Olympics in april 2012

28 januari 2012 om 00:00 Nieuws

HOOFDDORP - Donderdag 26 januari waren de wedstrijden van korte kür en de voorrondes van de vrije kür. Op vrijdag volgde het tweede deel van de wedstrijd in Parijs en wist het nationaal duet beslag te leggen op een knappe vierde plaats.

Elisabeth Sneeuw: "Na het oprekken gingen we inzwemmen, waarbij we nog een eer door mochten zwemmen op muziek, dus dat was wel heel fijn. Na het doorzwemmen op muziek moesten we meteen uitzwemmen, want om 9.30 uur werden we opgemaakt. Een hele leuke ervaring en ook heel luxe om gewoon in een stoel te gaan zitten en opgemaakt te worden. Het eindresultaat mocht er ook wezen.

Om 10 uur begon de wedstrijd en om 10.45 uur waren wij aan de beurt. Gelukkig hadden we nog wat publiek (ouders + zussen), dat ons kon aanmoedigen, zodat we niet in de stilte hoefde op te lopen. We zwommen een nette korte kür alleen viel het puntenaantal wat tegen. Gelukkig had Andida (ons Nederlands/internationale jurylid) andere internationale juryleden om feedback over onze kür gevraagd en natuurlijk haar eigen aantekeningen.

Dit is altijd erg nuttig voor ons, zo weten we weer waar we aan moeten werken. We zien het natuurlijk zelf ook, als iets niet goed is, maar juryleden bekijken het vaak toch weer net even anders en daar gaat het uiteindelijk om.

Helaas moesten tussen de korte kür en de lange kür in het zwembad blijven omdat de lunch en het diner steeds in het zwembad is. Na de korte kür zijn we dus gaan lunchen en daarna hebben we even een uurtje gerust in een daarvoor bestemde 'rustruimte'.

Er lagen allemaal matjes om op te liggen en het was redelijk donker, voor ons een geschikte plek om even een uurtje te slapen. Nadat uurtje kwamen Bas Besselink (sportfysiotherapeut - fw)) en Leonie Cornielje (bondscoach - fw) ons wakker maken om ons weer voor te gaan bereiden op de lange kür. Ook hier hadden we weer de mogelijkheid om voor de wedstrijd de kür nog een keer door te zwemmen.

Na het inzwemmen hebben we nog even kort de video van het doorzwemmen geanalyseerd, make-up op gedaan (dit keer helaas weer zelf) en onze gelantine nog wat bijgewerkt. Rond de klok van 17 uur liepen we naar de 'last callroom' en mochten we voor de eerste keer onze nieuwe lange kür op een wedstrijd laten zien. Best wel spannend dus!

Gelukkig ging het allemaal goed, we hadden een klein opstartprobleempje met de eerste boost, maar de rest van het nummer verliep goed. Met deze kür staan we nu boven Israël en gaan we dus als 5e de finale op vrijdag. Op zich een goede uitgangspositie, maar als we de punten van vandaag meenemen en die kunnen verbeteren voor morgen dan hopen we op een 4e plaats.

Het was een lange dag vandaag van 6 tot 20 uur in de avond, dus we zijn redelijk gesloopt! Morgen zijn we als 8e geloot, dus we zwemmen ongeveer om 20.10 uur.''

Tweede dag

Bas Besselink: "Vandaag aan mij de vraag een keer iets te schrijven, de laatste dag van de Franse Open met een finale van de vrije kür!! Allereerst is het wellicht aardig om even een korte inleiding te geven. Als sportfysiotherapeut ben ik sinds ongeveer een jaar intensief bij het programma van het Nationaal Duet betrokken. De voorbereiding op het WK in Shanghai, het WK en nu de voorbereiding op de Pre-Olympics, dit alles met de Olympische droom!!

Mijn bezigheden met de dames bestaan vooral uit het verzorgen van de landtraining. Driemaal per week (in de eerste periode van het seizoen vijf keer per week!) trainen de dames keihard om de fitheid te optimaliseren op het gebied van kracht, lenigheid, uithoudingsvermogen, coördinatie en snelheid.

Keer op keer verbazen de dames mij weer met hun doorzettingsvermogen en wilskracht, hetgeen de fitheid van de dames steeds weer verder doet verbeteren!!! Weliswaar soms met wat licht gemopper (:)), maar nooit is er ook maar een seconde de gedachte geweest om op te geven of te stoppen.

Ik heb het afgelopen jaar enorm veel bewondering gekregen voor Elisabeth en Nicolien en de grote drive waarmee zij hun doel nastreven. Voor mij een genot om met hen te mogen werken en hen (een beetje) te mogen helpen hun droom te verwezenlijken!!!

Genoeg inleiding, nu de dag van vandaag………….

In de wetenschap dat de wedstrijd pas later in de avond zou plaatsvinden een dagprogramma waarbij Leonie en de dames na het ontbijt (een uurtje later), alle tijd hadden om uitvoerig de videobeelden van de uitvoering van gisteren te bekijken. Alle elementen en aandachtspunten zijn zorgvuldig en uitgebreid doorgenomen en in een plan gegoten om vanavond een spetterende prestatie neer te gaan zetten.

Na de video-analyse een korte wandeling over het INSEP terrein, richting de gym om de nieuwe landtrainingsoefeningen voor de komende periode door te nemen en het lijf even in beweging te brengen. Daarna voor de dames een uurtje rust en toen op weg naar het zwembad!

De voorbereiding op de wedstrijd, met een maximale focus richting de wedstrijd, alle puntjes op de i, hartslagen even omhoog en spanning op de spieren en hiermee alles in de startblokken. Een korte openingsceremonie en de laatste wedstrijdvoorbereiding, concentratie en als 8e mochten de dames vanavond het water in!!!

Het oplopen leverde een klein probleem vanwege de zeer beperkte ruimte op het podium, maar de dames herpakte zich zeer knap en hebben vervolgens een mooie kür neergezet voor 85,020 punten, genoeg om concurrent Mexico voor te blijven…. Het was nog even spannend wat de concurrent Israël voor waardering zou krijgen, maar als snel werd duidelijk dat het klasseverschil tussen Nederland en Israël nu ook door de jury bevestigd werd!!

Al met al een mooie 4e plaats achter Japan (1), Frankrijk (2), China (3) en voor Mexico (5) en Israel (6).

Een knappe prestatie op weg naar de Pre-Olympics in april!! We zullen de komende weken nog hard trainen om helemaal voorbereid te zijn om een Olympische Kwalificatie te gaan realiseren!!''

Finale duetten in Parijs!

Leonie Cornielje: ,,Vandaag de finale duetten gezwommen. We gingen als 5e de finale in met een kleine achterstand op Mexico en een kleine voorsprong op Israël. In de finale zwom ons duet duidelijk een stuk beter dan in de voorrondes en pakte een mooie 4e plek.

Uitslag finale: 1. Japan 89.58; 2. Frankrijk 88.43; 3. China 87.01; 4. Nederland 85.02; 5. Mexico 84.64; 6. Israel 83.60;

7. Argentinie 80.90; 8. Hongarije 80.79; 9. Belarus 78.37; 10. Duitsland 77.57; 11. Venezuela 76.33 en 12. Bulgarije 72.94.

Zaterdag pakken we om 10.30 uur weer de trein naar huis met veel op- en aanmerkingen van de juryleden om de aankomende drie maanden aan te werken... !

Agenda voor het duet

Van 20 tot 22 april: pré-Olympics in Londen en van 16 tot 20 mei: EK Antwerpen.''

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie