Aanpak wateroverlast werkt

26 april 2012 om 00:00 Nieuws

HOOFDDORP - De gerichte aanpak van wateroverlast in diverse delen van Haarlemmermeer is tot nu toe succesvol geweest. Grote problemen hebben zich daarom niet meer voorgedaan. Dat zei wethouder Steffe Bak van Beheer en Onderhoud dinsdag over de uitvoering van het Waterplan.

In 2004 en 2005 hadden diverse dorpen en wijken in de polder te kampen met acute wateroverlast. Vooral na hevige regenval liepen huizen en straten soms volledig onder water. Het ging daarbij met name om delen van Zwanenburg, de wijken Pax en Graan voor Visch in Hoofddorp en Getsewoud en Linquenda in Nieuw-Vennep. Om de problemen effectief te kunnen bestrijden, heeft de gemeenteraad in 2008 een integraal waterplan aangenomen. Dat plan beslaat een periode van 15 jaar, dus tot 2023.

In totaal is er zo’n 8 miljoen euro beschikbaar voor uitvoering van de maatregelen. Volgens wethouder Bak wordt er bij de uitvoering nauw samengewerkt met het hoogheemraadschap van Rijnland. Het probleem in Haarlemmermeer is dat er een enorme druk staat op de bodem. Zodra er ergens wordt gebouwd, kan het grondwater stijgen. In afgelopen jaren is op meerdere plekken het drainagestelsel verbeterd, zodat het overtollige water sneller weg kan. Ook is op enkele plaatsen bij Badhoevedorp het rioolstelsel aangepast. Het is de bedoeling dat ook het riool in andere kernen wordt verbeterd.

Daarnaast wordt regenwater op nieuwbouwlocaties direct afgevoerd naar oppervlaktewater en niet via het riool. Volgens wethouder Bak komt dat de kwaliteit van dit water zeer ten goede. Bovendien wordt hiermee voorkomen dat de afvalwaterzuivering onnodig wordt belast met schoon water.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie