HAP luidt de alarmbel voor boerderij De Andreashoeve

26 april 2012 om 00:00 Nieuws

HOOFDDORP - Er moet snel iets gebeuren om de monumentale boerderij De Andreashoeve in Abbenes van de ondergang te redden. Dat stelt HAP-raadslid Peter van Groenigen. Zijn fractie heeft het college van B en W opnieuw schriftelijke vragen gesteld over de boerderij.

De Andreashoeve behoort samen met De Mentzhoeve tot de oudste boerderijen van Haarlemmermeer. Raadslid Van Groenigen vroeg eind 2010 ook al aandacht voor de zorgelijke bouwkundige staat van het rijksmonument. Het college gaf toen aan het historische belang van de boerderij te onderschrijven en bereid te zijn te onderzoeken op welke manier het monument kan worden behouden.

Sindsdien is er echter bitter weinig gebeurd, zo stelt Van Groenigen nu vast in zijn aanvullende vragen aan het college. De eigenaren van De Andreashoeve hebben wel geregeld overleg gehad met de gemeente, maar dat heeft tot nu toe tot niets geleid. Probleem is dat de gemeente geen geschikte bestemming voor de boerderij voor ogen heeft in het kader van de ruimtelijke ordening.

Maar de tijd begint volgens HAP’er Van Groenigen te dringen. Hij is bang dat van restauratie uiteindelijk niets terecht komt. De bouwconstructie van de monumentale boerderij gaat steeds meer mankementen vertonen en de houten klokkentoren is door en door verrot. “Als de gemeente echt wil dat de Andreashoeve als rijksmonument behouden blijft, moet er op korte termijn iets gebeuren”, zo schrijft het raadslid tot slot.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie