Caravanstallingen in lege kassen toegestaan

26 april 2012 om 00:00 Nieuws

HOOFDDORP - De gemeente treedt niet langer op tegen caravanstallingen in leegstaande kassen en andere agrarische gebouwen. Het stallen van caravans wordt er voortaan onder voorwaarden toegestaan. Dat heeft wethouder Michel Bezuijen van Ruimtelijke Ordening dinsdag bekendgemaakt. De gemeenteraad moet de beleidswijziging nog wel goedkeuren.

Vorig jaar ontstond er veel beroering toen bleek dat de gemeente in actie kwam tegen agrariërs die hun leegstaande kassen in gebruik hadden als caravanstalling. In de gemeenteraad gingen stemmen op om de regels niet meer te handhaven. Eigenaren van legale stallingbedrijven drongen er daarop bij de politiek op aan deze ‘misstand’ vooral niet door de vingers te zien.

Volgens wethouder Bezuijen is het daarom een moeilijke afweging geweest voor het college om het beleid te wijzigen. Toch is er voor gekozen voortaan niet meer te handhaven. Volgens Bezuijen heeft het college hiertoe besloten, omdat veel tuinbouwbedrijven door de economische crisis zijn gestopt en de stallingactiviteiten hen de mogelijkheid geeft toch hun brood te verdienen.

Aan het runnen van een caravanstalling zijn wel voorwaarden verbonden. Zo moet de bebouwing voldoen aan het Bouwbesluit, mag het geen overlast veroorzaken in de omgeving en moet er sprake zijn van zogeheten stille opslag. De gemeente tolereert geen caravanstallingen, waar reparaties worden uitgevoerd. Michel Bezuijen: “We doen niet moeilijk als er een band moet worden opgepompt, maar het sleutelen aan caravans is zeker niet toegestaan.” Ook de verkoop van onderdelen valt niet onder het nieuwe beleid.

Het nieuwe glastuinbouwgebied Primaviera in Rijsenhout is uitgezonderd van het gewijzigde beleid voor caravanstallingen. In oude kassen in andere delen van Rijsenhout mogen voorlopig wel caravans worden gestald in afwachting van wat er gaat gebeuren. Agrariërs mogen hun kassen tot slot niet aanbieden als goedkope parkeerplaats voor Schiphol-reizigers..

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie