Gemeente en Chipshol zijn weer met elkaar in gesprek

26 april 2012 om 00:00 Nieuws

De verhouding tussen gemeente en ontwikkelaar was geruime tijd slecht, omdat vader en zoon Poot van Chipshol de gemeente verweten niet mee te werken aan de ontwikkeling van het Groenenberg-terrein en het Pruissen-II-gebied. Poot dreigde zelfs naar de rechter te stappen.

HOOFDDORP - De gemeente en gebiedsontwikkelaar Chipshol zijn weer in gesprek met elkaar over de ontwikkeling van gronden van Chipshol nabij Schiphol. Dat bleek vorige week tijdens een vergadering van de gemeenteraad over Chipshol.

In een poging dat te voorkomen besloot de ontwikkelaar oud-D66-raadslid Ben Ottens aan te stellen als adviseur. Ottens is als geen ander op de hoogte van hoe de hazen lopen in het raadhuis. De adviseur zei vorige week als inspreker dat Chipshol de al gemaakte dagvaarding voorlopig op de plank laat liggen, omdat de ontwikkelaar er vertrouwen in heeft dat de gemeente de toezeggingen nu gaat nakomen. Er moeten vanaf nu dan wel spijkers met koppen worden geslagen, zo waarschuwde Ottens. “Praatjes vullen geen gaatjes”, aldus de Chipshol-adviseur. De partijen hebben vorige week afgesproken dat ze eenmaal per maand om de tafel gaan zitten om de voortgang van het overleg te bespreken.

Wethouder Michel Bezuijen van Ruimtelijke Ordening zei blij te zijn dat de partijen weer in gesprek zijn. Hij benadrukte dat de gemeente de vertrouwelijke overeenkomst met Chipshol uit 2007 altijd heeft willen uitvoeren. “Maar dat is niet altijd even succesvol geweest. In de praktijk was het zo dat mensen bij de naam van Chipshol en Poot nogal eens nerveus worden.” Bezuijen beloofde de gemeenteraad komend najaar in te lichten hoe het overleg met Chipshol verloopt. Volgens PvdA-fractievoorzitter Tom Horn is het niet alleen de gemeente aan te wrijven dat de plannen zoveel vertraging hebben opgelopen. Er zijn meer spelers op het bord.

De gemeente sloot in 2007 een overeenkomst met Chipshol, nadat de gemeenteraad een jaar eerder een motie van treurnis had aangenomen. Daarmee bood de Haarlemmermeerse politiek haar excuses aan aan de gebiedsontwikkelaar. De gemeenteraad stemde namelijk in 2002 tijdens een geheime vergadering in met een bouwverbod voor het Groenenberg-terrein. Later bleek dat op dubieuze gronden te zijn gebeurd. Chipshol wees op de machtige Schiphol-lobby als boosdoener. De luchthaven zou er alles aan hebben gedaan om de ontwikkelaar buiten spel te zetten. De vergadering was aangevraagd door de fractie van SRH. Fractievoorzitter Rinus Beusenberg had al moties van schaamte en actie klaar liggen, maar hield die achter de hand om de positieve ontwikkelingen in de relatie met Chipshol niet te frustreren.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie