'Karakter Parklaan onvoldoende beschermd in bestemmingsplan'

27 april 2012 om 00:00 Nieuws

HOOFDDORP - Het unieke karakter van de Parklaan wordt in het voorlopige bestemmingsplan Hoofddorp-Oost onvoldoende beschermd. Dat zei woordvoerder Martijn Plukkel van de werkgroep Parklaan en omgeving donderdagavond tijdens een hoorzitting in de gemeenteraad.

Plukkel zei dat bewoners veel punten hebben aangedragen om de kwaliteit van de Parklaan te waarborgen. Die punten zouden echter nauwelijks zijn overgenomen in het bestemmingsplan. "Helaas, er is nauwelijks iets vastgelegd." Plukkel pleitte er bij de gemeenteraad voor dit alsnog te doen.

De bescherming van de Parklaan kent een lange geschiedenis. Al in 1999 waren er plannen om enkele beeldbepalende woningen te slopen. Na protesten uit de straat ging dat niet door. De gemeenteraad schoot daarna de bewoners te hulp door voor vijf jaar een leefmilieuverordening af te kondigen, die aantasting van de straat onmogelijk maakte. Deze verordening was tussen 2002 en 2007 van kracht.

Nadien is de status van de Parklaan onduidelijk. CDA, GroenLinks en HAP hebben een ooit een motie ingediend om het college te laten onderzoeken of de Parklaan beschermd dorpsgezicht kan worden, maar daarvan is nooit meer iets vernomen. Ook de monumentencommissie heeft gepleit voor een beschermde status. Volgens de bewonerswerkgroep zou een en ander veel meer naar voren moeten komen in het bestemmingsplan.

Bewoners van de Parklaan zijn onder meer bang dat de karakteristieke platanen in de laan zomaar kunnen worden omgehakt. Een medewerker van de gemeente zou dat vorig jaar ook hebben gezegd, maar een wethouder heeft dat naderhand ontkend. "Maar dat is ook maar een woord", zo zei Martijn Plukkel. De bewoners willen dat de bescherming van 'hun' Parklaan helder in het bestemmingsplan wordt vastgelegd. "Het gaat ons om het groene profiel."

Nog 7 andere inwoners en belanghebbenden kwamen tijdens de hoorzitting met een reactie op het bestemmingsplan. De gemeenteraad praat 10 mei over alle bezwaren. De uiteindelijke stemming is twee weken later.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie