Legendarisch Rosenberg Trio

10 mei 2012 om 00:00 Cultuur

Sommige bronnen noemen 1992, het jaar van hun spectaculaire optreden op North Sea Jazz, als geboortejaar. Maar wij - en u nu ook - weten beter. Want het was eind 1986 dat bassist Nonnie Rosenberg door broer Nous’che en neef Stochelo werd gevraagd om mee te spelen in hun eerste officieuze theatervoorstelling. Daarmee was de geboorte van het inmiddels legendarische en wereldwijd bekende Rosenberg Trio een feit. Het trio trad op met Luciano Pavarotti en met Shirley Bassey. Stéphane Grappelli nodigde de Rosenbergs uit om met hem in de Carnegie Hall te spelen ter gelegenheid van zijn 85ste verjaardag, een gebeurtenis die de muzikanten zelf als een van de hoogtepunten uit hun carrière beschouwen.

in Schouwburg De Meerse HOOFDDORP - De leeftijd van het Rosenberg Trio was altijd een goed bewaard geheim. Op een handvol vrienden en familieleden na wist niemand wanneer het precies begon. De drie mannen vormen een Nederlands jazztrio, bestaande uit twee gitaristen en contrabas. Het trio wordt omschreven als ‘Jazz Manouche’. ‘The Rosenberg Anniversarytour’ is te zien om 20.15 op vrijdag 25 mei in de Meerse grote zaal.

De drie gastmusici die de Rosenbergs voor deze jubileumtournee hebben uitgenodigd, passen met vanzelfsprekend gemak in het razende tempo van het trio. De solo’s van violist Christiaan van Hemert zijn al even snel en levendig als die van Stochelo. Peter Beets vliegt over de toetsen van zijn piano, met zijn inbreng schuift de muziek in de richting van de blues en de boogie, de oorsprong van de jazz. Percussionist en zanger Eddie C. geeft het concert zo mogelijk nog meer vaart. Het Parool schreef over Peter Beets: “Hij heeft het spel van een zondagskind: virtuoos, luchtig, met bijna een perfect gevoel voor swing en een afkeer van moeilijk doen.”

Alle reden dus voor een feestelijke 25-jarige ‘Anniversary Tour’ langs alle Nederlandse theaters, een verjaardagsfeest om nooit te vergeten. Een avond vol vurige gipsy-jazz. En cadeautjes zijn achteraf natuurlijk altijd welkom.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie