Bij kinder- en tieneryoga HartYoga leren kinderen weer kind te zijn

4 juni 2012 om 00:00 Ondernemend

NIEUW-VENNEP - Veel mensen denken dat yoga typisch iets voor volwassenen is. Niets is minder waar. Ivon van Meel is docente kinderyoga en geeft in haar studio HartYoga les aan kinderen van 6 tot 17 jaar. "Kinderyoga verschilt natuurlijk wel van yoga voor volwassenen. Het is heel speels en laagdrempelig en draait om plezier, samenzijn en je prettig voelen.''

Ivon heeft jarenlang in de kinderopvang gewerkt en merkte dat voor veel kinderen de lat in het dagelijks leven behoorlijk hoog ligt. "Constant moeten ze prestaties leveren; zowel op school als op het sportveld. Overal wordt verwacht dat ze de beste zijn. Bovendien doen veel kinderen hun uiterste best om steeds maar weer aan verwachtingspatronen te voldoen; eens de stoere jongen van de klas, altijd de stoere jongen van de klas. Ze lopen dan aan zichzelf voorbij en verliezen het gevoel met wie ze werkelijk zijn'', legt Ivon uit.

Door de yogalessen wordt een kind weer zelfbewust en leert het de dynamiek van zijn of haar directe omgeving beter begrijpen. Het kind krijgt daardoor meer zelfvertrouwen, maar ook de aandacht en de concentratie nemen toe. Dat kan een positief effect hebben op de leerprestaties. In de lessen van HartYoga draait het om beweging, spel, meditatie, visualisatie en creativiteit. Er wordt veel aandacht besteed aan het leren uiten van gevoelens en aan samenspel zonder competitie.

"Kinderyoga is voor zowel jongens als meisjes. Na de eerste les, die voor de meesten toch wat onwennig aanvoelt omdat ze onbekend zijn met yoga, zijn de reacties altijd heel positief. Ik werk met maximaal zes kinderen in één groep in de leeftijd 6 tot 9, 10 tot 13 en 14 tot 17 jaar. Eén blok bestaat uit vijf lessen en iedereen kan bij HartYoga een proefles volgen.''

Behalve docente kinderyoga is Ivon is ook gediplomeerd kindercoach. "Kinderen kunnen last hebben van (faal)angst, verdriet, somberheid, pesterijen op school, slecht de slaap vatten, enzovoorts. Als kindercoach help ik ouder en kind inzicht te krijgen in dergelijke moeilijke situaties. Als een kind positief naar zichzelf kan kijken, kan het de hele wereld aan en kan het daadwerkelijk kind zijn. Ook komen ouders dikwijls tot inzichten ter verbetering van de situatie. Ik werk oplossingsgericht, op basis van verschillende methodes. Daarin staat altijd het vertrouwen op je eigen kracht centraal. Voor alle duidelijkheid: Kindercoaching is geen therapie."

Voor meer informatie over kinderyoga en coaching: HartYoga, Ivon van Meel, Laan van Loevestein 38 te Nieuw-Vennep, (06) 51 41 40 14. Zie tevens www.hartyoga.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie