Raadslid Anne de Rooij op landelijke kieslijst van PvdA

28 juni 2012 om 00:00 Nieuws

Wie weet staat het raadslid eenzelfde politieke loopbaan te wachten als Netelenbos. Die belandde vanuit de gemeenteraad in Haarlemmermeer in de Tweede Kamer om later staatssecretaris van Onderwijs en minister van Verkeer en Waterstaat te worden. We legden Anne de Rooij een aantal vragen voor.

HOOFDDORP - Voor het eerst sinds Tineke Netelenbos staat er weer een inwoner van Haarlemmermeer op de landelijke kieslijst van de PvdA voor de verkiezingen op 12 september. Raadslid Anne de Rooij heeft zich kandidaat gesteld voor de Tweede Kamer en staat als 58ste op de lijst, zo is vorige week bekend geworden.

Waarom heb je je aangemeld als kandidaat voor de Tweede Kamer?

“Ik heb me aangemeld als kandidaat-Kamerlid, omdat politiek belangrijk is en ik zie dat de onderwerpen die er op dit moment toe doen, economische crisis en de groei in de kosten van de zorg, op nationaal niveau kunnen en moeten worden aangepakt. Daarnaast wil ik graag de belangen van mensen in Haarlemmermeer vertegenwoordigen. Haarlemmermeer is een belangrijke gemeente en sinds Tineke Netelenbos heeft er geen Haarlemmermeerse kandidaat meer op de lijst gestaan. Dat moet anders.”

Ben je ‘in’ voor een landelijke politieke carrière?

“Als je realistisch bent geeft deze 58ste plek geen toegang tot de Tweede Kamer. Ik denk dat ik met mijn dossierkennis van Schiphol, maar ook van onze regio, een nieuw geluid had kunnen laten horen. Ik heb trouwens gezien dat er geen enkele ‘dorpse’ kandidaat uit Noord-Holland op de lijst staat. De economische kracht van de Metropool Amsterdam ligt voor een heel groot deel in onze wijken en dorpen en bij onze burgers die daar wonen.”

Hoe kijk je aan tegen de landelijke politiek van dit moment?

“Ik constateer dat de politiek steeds meer media-politiek wordt. Steeds vaker wordt gevraagd naar een oneliner, naar een eenvoudig antwoord. Maar helaas zijn de problemen en de oplossingen van onze tijd niet altijd zo eenvoudig uit te leggen. Het is niet zo simpel. Het lijkt wel of het tegenwoordig veel belangrijker is hoe je overkomt, dan wat je werkelijk aan politieke oplossingen voorstelt. Als inhoudelijk gedreven mens, vind ik dat best ingewikkeld.”

Meer antwoorden op onze site.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie