Verloren en gevonden voorwerpen 1 juli digitaal

28 juni 2012 om 00:00 Nieuws

HOOFDDORP - Mensen die een dikke portemonnee met inhoud op straat vinden, hoeven die vanaf 1 juli niet meer naar een politiebureau te brengen. Zij moeten de vondst wel melden bij een nieuw digitaal loket van de gemeente voor verloren en gevonden voorwerpen en de portemonnee in beheer houden voor als de eigenaar zich meldt.

Het politiebureau is sinds jaar en dag de plek waar je moet aangeven dat je je portemonnee bent kwijtgeraakt of dat je een bos met sleutels hebt gevonden. Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie vindt dat die taak moet worden overgenomen door de gemeente. Die gemeente heeft nog geprobeerd de verloren en gevonden voorwerpen tegen een vergoeding gewoon bij de politie te laten, maar de sterke arm had daar geen oren naar.

Het melden of opvragen van verloren en gevonden voorwerpen gebeurt dus vanaf zondag digitaal. De gemeente heeft daar een speciaal digitaal loket voor gemaakt. Alle gevonden voorwerpen worden bij voorkeur met foto op internet geplaatst. Zo kan iemand die iets is kwijtgeraakt, snel via internet kijken of zijn of haar eigendom is gevonden.

De eerlijke vinder mag die dikke portemonnee gewoon thuis bewaren. Als de eigenaar zich niet binnen een jaar meldt, mag de vinder de portemonnee zelfs houden. Die regel blijft als vanouds bestaan. Mensen mogen gevonden voorwerpen overigens ook bij de gemeente afgeven in plaats van thuis bewaren.

Rest de vraag of het nieuwe systeem geen gelukzoekers aantrekt. Iedereen kan immers wel zeggen dat hij de eigenaar is van een portemonnee met inhoud, maar bewijs dat maar eens. Burgemeester Theo Weterings is niet zo bang dat dit fout gaat, zo zei hij deze week tijdens de wekelijkse ontmoeting met de regionale pers. Je moet natuurlijk wel aannemelijk kunnen maken dat een portemonnee jouw eigendom is.

Voor een peperdure ring gelden mogelijk weer aanvullende regels, zo vulde wethouder Steffe Bak aan. De vermeende eigenaar zou in dat geval een aankoopbon moeten kunnen laten zien.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie