Schoolbestuur 'verliest' 4 ton op onrechtmatige belegging

28 juni 2012 om 00:00 Nieuws

HOOFDDORP - De Stichting Openbaar Primair Onderwijs heeft 400.000 euro verloren bij een belegging van 5 miljoen euro via Stichting Vermogensbeheer Schoolbesturen Limburg SVSL. Dat blijkt uit een raadsvoorstel dat vanavond, donderdag 28 juni, besproken wordt in een raadssessie. Wat het voorstel niet vermeldt, is dat de belegging om meerdere redenen onrechtmatig was en reden voor ontslag voor twee directeuren. Er zijn, aldus de huidige voorzitter van het bestuur (Jacqueline van Popering), maatregelen genomen om herhaling te voorkomen.

Of die 4 ton ook echt kwijt zijn en 'dus' niet meer besteed kunnen worden aan het openbaar onderwijs, daar zijn de meningen overigens nog over verdeeld. In het raadsvoorstel wordt aangegeven 'dat over de dekking nog wordt overlegd met de accountant'. De huidige voorzitter stelt echter in een reactie 'dat het laatste bedrag van 400.000 euro niet meer terug gaat komen. De rente/opbrengsten die de afgelopen jaren is genoten heeft dit goed gemaakt'. Met als toelichting 'als we het bedrag gewoon bij de bank hadden gelaten, dan was de totale rente-opbrengst veel lager geweest'.

Het verhaal van de belegging begint in juni 2006. De toenmalige directie besluit dan, wellicht gedreven door de grote winsten die beleggers maken, om een bedrag van ongeveer 5 miljoen onder te brengen bij Stichting Vermogensbeheer Schoolbesturen Limburg. Zij zijn niet de enige. Er zijn maar liefst 25 schoolbesturen (alleen of in combinatie) en administratiekantoren die zwichten voor de vele voordelen van hoog rendement en lage kosten en meedoen aan een beleggingspool

Een belangrijke aanjagende rol is er voor SROL (Stichting Regionaal Onderwijs Bureau Limburg) die de administratie doet voor diverse schoolbesturen, waaronder (sinds 2006) die van SOPOH. De SROL moedigt namelijk haar relaties aan vooral te gaan beleggen. En niet onbelangrijk: volgens de statuten mogen alleen leden van SROL aan de beleggingspool meenemen. Het resultaat is dat SVSL medio 2007 ruim 44 miljoen beheert.

Er gaan op dat moment echter drie zaken faliekant fout, zo blijkt uit een door Kairos Asset Management uitgevoerd onderzoek. Een onderzoek doet verricht is op verzoek van een interim-directeur van SOPOH. Zowel de reden van het onderzoek als de conclusies staan in een brief gedateerd 31 mei 2011 (de brief, ondertekend door de twee directeuren van Kairos is in het bezit van de redactie van de HC).

De conclusies zijn op zijn zachtst gezegd ontluisterend.

In de eerste plaats kiezen de twee SOPOH-directeuren voor beleggen zonder overleg en medeweten van het bestuur van SOPOH. De tweede conclusie is dat SOPOH op dat moment niet beschikt over een (verplicht) beleggingsstatuut (treasury-statuut) en niet over een liquiditeitsplanning. Beide zijn uitdrukkelijk nodig om een vermogensbeheer plan uit te werken.

De derde fout zit bij SVSL zelf. Die blijkt geen vermogensbeheerder te zijn, maar een beleggingsfonds met dus veel meer financiële risico's. SVSL voldoet daarmee niet aan de regels van het ministerie van OCW, hetgeen de belegging nog meer onrechtmatig maakt.

Het gaat eigenlijk pas 'goed fout' als in 2008 de financiële crisis toeslaat. SVSL wordt niet gespaard. Eind 2008 moet de inleg met 19 procent afgewaardeerd worden naar 35,7 miljoen. Enkele maanden daarvoor, juni 2008, is bij SOPOH inmiddels duidelijk dat er geld onrechtmatig is belegd bij een instantie die niet voldoet aan de regels. SOPOH laat weten het contract op te zeggen, maar wordt eerst nog gehouden aan een opzeggingstermijn van een jaar.

Pas nadat SOPOH beslag heeft laten leggen op de SVSL-gelden (in 2009) komt er beweging in de zaak en krijgt SOPOH een eerste bedrag (4 miljoen) terug. Na opnieuw overleg komt er in 2011 nog eens 5 ton terug. Het verlies is dus 4 ton.

Het is 13 april 2010 als de andere deelnemers uit de beleggingspool nog een keer bij elkaar komen. Daar wordt besloten de hele pool te ontmantelen. Veel deelnemers besluiten hun verlies te nemen en hun in waarde gedaalde effecten te verkopen.

Nu, anno 2012, verkeert SVSL in liquidatie. Het telefoonnummer geeft een 'dit nummer is niet in gebruik'.

Binnen SOPOH zijn, aldus voorzitter Jacqueline van Popering, maatregelen genomen om herhaling te voorkomen.

De twee voor de belegging verantwoordelijke directeuren zijn in 2007 ontslagen.

Bij navraag door de redactie (woordvoerder Onderwijs) blijkt dat de gemeenteraad niet geïnformeerd is over de onrechtmatigheid van de belegging en de reden van ontslag van de twee directeuren.

Zie tevens de Hoofddorpse Courant van donderdag 28 juni voor meer achtergrondinformatie (tevens terug te vinden via de E-paper, pag 9.)

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie