'Alarmeringssysteem niet vergoed zonder achterwacht'

30 juni 2012 om 00:00 Nieuws

HOOFDDORP - Hulpbehoevende ouderen die zelfstandig wonen en gebruikmaken van een alarmeringssysteem krijgen dit niet vergoed van hun verzekeraar als er geen achterwacht is. De Belangengroep Gehandicapten Haarlemmermeer (BGH) heeft dat aangekaart bij de Wmo-raad. Fractievoorzitter Els Berk van GroenLinks stelde er donderdag tijdens het Vragenuur in de gemeenteraad mondelinge vragen over.

Mensen die een alarmering om hun nek hebben, kunnen bij calamiteiten op een knop drukken om een familielid, kennis of professionele hulpverlener te waarschuwen. Tot enkele jaren geleden leverde zorginstelling Amstelring mensen als ouderen in eigen kring niemand hadden om te reageren op een noodoproep. Die regeling behoort echter tot het verleden.

Raadslid Berk wilde weten waarom deze voorziening is stopgezet. Met het oog op komende zomerperiode, waarbij verzorgers op vakantie gaan, achtte zij het van groot belang dat ouderen voldoende hulp krijgen als zij in nood verkeren.

Wethouder Steffe Bak van Welzijn zei op de hoogte te zijn van het probleem. Volgens hem is het allemaal een kwestie van geld. Het aanbod van Amstelring was mooi, aldus Bak, "maar er is wel geld mee bemoeid". De wethouder stelde voor dat de gemeenteraad zich komende week over deze kwestie buigt als het lokale volksgezondheidsbeleid op de agenda staat.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie