Nederstigt komt met feitenrelaas over schoolbestuur SOPOH

30 juni 2012 om 00:00 Nieuws

HOOFDDORP - Wethouder John Nederstigt van Onderwijs gaat op korte termijn een feitenrelaas maken over wat er aan financiële zaken mis is gegaan bij de Stichting Openbaar Primair Onderwijs Haarlemmermeer (SOPOH). Dat heeft hij donderdag toegezegd tijdens een vergadering van de gemeenteraad.

De Hoofddorpse Courant berichtte eerder deze week dat de directie van de SOPOH in 2007 bijna 5 miljoen heeft belegd bij een organisatie, die daartoe niet bevoegd was. De SOPOH heeft op 4 ton na het belegde geld met succes teruggevorderd.

Sommige raadsfracties reageerden donderdag geschrokken op de berichtgeving. Zij vroegen zich af of het bestuur van de SOPOH wel voldoende grip heeft op de financien van de organisatie. "Het bestuur is niet in control", zo zei GroenLinks-raadslid Herman Tuning. "Daardoor loopt de begroting gevaar en lopen kinderen op school gevaar."

Fractievoorzitter Marjolein Steffens-van de Water van de HAP vroeg zich af hoe het kan dat de directie van de SOPOH zoveel geld kan beleggen dat toch vooral bestemd is voor het reilen en zeilen van het openbaar basisonderwijs. Volgens haar zijn er nog heel veel vragen over de kwestie en moeten alle feiten helder op een rij worden gezet. Zij kreeg daarvoor voldoende steun in de gemeenteraad. Wethouder Nederstigt beloofde dat stuk te maken.

De raadsfracties waren verdeeld over de vraag of er op dit moment al groen licht kan worden gegeven voor een andere bestuursvorm van de SOPOH. Het ministerie van Onderwijs heeft dat voorgeschreven. Met een Raad van Bestuur én een Raad van Toezicht zou de gemeenteraad nog minder controle krijgen op de gang van zaken bij de SOPOH. VVD, PvdA en D66 vonden dat je niet te lang moet wachten om die nieuwe structuur in te voeren. Het CDA twijfelde. De niet-coalitiepartijen vonden dat er eerst duidelijkheid moet komen over de financiële betrouwbaarheid van de SOPOH voordat de structuur kan worden veranderd.

Behalve over de onrechtmatige belegging sprak de gemeenteraad donderdag achter gesloten deuren nog over een tweede kwestie bij de SOPOH, waarover de raad eind vorig jaar voor het eerst is ingelicht. Het zou gaan om een integriteitsprobleem, dat voor de gemeente vervelende financiële gevolgen zou kunnen hebben. De twee affaires sterkten de critici in hun opvatting dat dit niet het juiste moment is om de SOPOH verder buiten het controlerende gezichtsveld van de gemeenteraad te plaatsen.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie