Verwarring over verschil in aanrijtijden van ambulances

26 juli 2012 om 00:00 Nieuws

Uit het overzicht van RTL Nieuws zou blijken dat in 320 van de 415 Nederlandse gemeenten in Nederland de ambulances te vaak te laat komen bij levensbedreigende situaties. Haarlemmermeer komt op die lijst op een 186ste plaats terecht met 7,9 procent te laat bij levensbedreigende situaties.

Onderzoeken spreken elkaar tegen; fractie ChristenUnie-SGP wil helderheid HOOFDDORP - Er is verwarring ontstaan over de aanrijtijden van ambulances in Haarlemmermeer. RTL Nieuws kwam kort geleden met verontrustende cijfers, ook voor Haarlemmermeer. Dat was voor de fractie van de ChristenUnie-SGP aanleiding om schriftelijke vragen te stellen. De Nationale Atlas Volksgezondheid van het RIVM laat echter een veel positiever beeld zien.

De genoemde Atlas Volksgezondheid toont andere cijfers. Hieruit blijkt dat 95 procent van ambulanceritten die naar levensbedreigende situaties gaan, binnen 15 minuten ter plaatse zijn. De Veiligheidsregio Kennemerland komt volgens dit landelijk onderzoek op de derde plaats terecht.

Bovendien is eind vorige week een rapport verschenen van Ambulancezorg Nederland. In dit onderzoek ‘Ambulances in Zicht 2011’ staan weer andere cijfers. Voor Kennemerland zien de cijfers er goed uit. Bij spoedeisende gevallen waren ambulances gemiddeld binnen 8:07 minuten ter plaatse in de regio Kennemerland. In 94 procent van de gevallen waren de ambulances binnen 14 minuten ter plaatse (bij spoedeisende gevallen), 96 procent in 15 minuten en 97 procent in 16 minuten.

In de analyse van RTL scoort Haarlemmermeer op vier na het slechtst van alle gemeenten in de regio, Binnen de Veiligheidsregio staat Haarlemmermeer zelfs op plaats 8 van de 10 gemeenten. De ChristenUnie-SGP vraagt het het college de om beide onderzoeken in het juiste perspectief te plaatsen. Als blijkt dat er werkelijk een (plotselinge) verslechtering is van de aanrijtijden van ambulances, dan vraagt de CU-SGP het college uit te leggen wat hier de oorzaken van zijn en hoe en wanneer de aanrijtijden weer op het afgesproken norm van minimaal 95 procent komen.

Nico Zwaneveld vindt het nog te vroeg voor een definitieve conclusie, maar hij vindt dat het er steeds meer op gaat lijken dat het nieuws van RTL Nieuws de plank behoorlijk misslaat.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie