André Kuipers nu ook geland in zijn ‘eigen’ Vijfhuizen

26 juli 2012 om 00:00 Nieuws

Inwoonster Marion van Heerden: “Inwoners onthalen hem echt als een dorpsheld. Ik vind het fantastisch dat de kinderen zo enthousiast reageren.” Leerlingen en leraren van de Tweemaster in Vijfhuizen stonden enthousiast met vlaggetjes te zwaaien. Volgens een van de leerlingen is het echt spannend dat hun dorpsgenoot weer in Nederland is. “We zijn benieuwd om hem te zien.” Een andere leerling vult aan: “Hij is in de ruimte geweest om bepaalde dingen te onderzoeken.” Kuipers geeft aan dat de experimenten geslaagd zijn.

‘Door zo’n ontvangst voel je je opeens een belangrijk persoon’ VIJFHUIZEN - Astronaut André Kuipers is weer terug in Nederland. Vrijdagochtend is hij rond 8.30 uur geland op Schiphol. In zijn woonplaats Vijfhuizen werd hij zo’n twee uur later door enthousiaste kinderen met vlaggen, de pers en inwoners als een held onthaald.

Aan het begin van het dorp hangt een enorme vlag met daarop de tekst ‘Welkom’, terwijl er overal in het dorp wordt gevlagd. Na de landing op Schiphol en een persconferentie, kon hij richting huiswaarts. Vijfhuizen was voorbereid op zijn terugkomst.

Een stoet met auto’s komt rond kwart voor elf aanzetten, met in de voorste auto André Kuipers. Zijn vrouw en kinderen rijden daar achter. De leerlingen beginnen spontaan te juichen en te zwaaien. Ook Kuipers zwaait vanuit de auto naar het toegestroomde publiek. De stoet rijdt verder naar zijn huis, waar hij en zijn gezin bijpraten met bekenden.

André Kuipers reageert meteen enthousiast als gevraagd wordt naar de speciale ontvangst. “Je weet dat je dorp met iets bezig is. Maar dit had ik echt niet verwacht. Fantastisch dat er zoveel kinderen langs de weg stonden te zwaaien. Je voelt je daardoor wel in eens een heel belangrijk persoon.” En vervolgens: “Na 193 dagen in de ruimte is het fijn om weer thuis te zijn.”

Na de landing had de astronaut enige medische klachten. “Ik was duizelig en had minder kracht in mijn spieren. Ik had ruim 46 procent krachtverlies. En vanwege de rust en in bed liggen heb ik 8 procent botverlies.”

Met de gezondheid gaat het een stuk beter geeft Kuipers lachend aan die op dat moment voor iedereen wel even tijd wil nemen. Maar daarna gaat hij ook naar binnen. Even rust. Voor een weekend, want maandag vloog Kuipers terug naar Moskou en daarna Houston voor wetenschappelijk onderzoek.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie