Steun voor gedupeerden wet WWB

26 juli 2012 om 00:00 Nieuws

HOOFDDORP - Jongeren jonger dan 27 jaar die op grond van de aangescherpte Wet werk en bijstand (Wwb) financieel in de problemen dreigen te komen, krijgen steun van de gemeente. Dat geldt ook voor andere groepen die de dupe zijn. Dat heeft wethouder Steffe Bak van Sociale Zaken vorige week bekendgemaakt.

Jongeren tot 27 jaar zonder zogeheten startkwalificatie in het onderwijs krijgen sinds 1 juli geen uitkering meer. Volgens de gemeente gaat het in Haarlemmermeer om ongeveer 180 jongeren. De gemeente gaat zich inzetten om deze groep in elk geval onderwijs aan te bieden, zodat ze in staat zijn zo’n startkwalificatie te behalen. Er is daarover overleg met ROC’s. Jongeren die niet geschikt zijn voor onderwijs krijgen een reïntegratietraject aangeboden.

Een tweede groep is die van alleenstaande ouders tot 27 jaar. Zij zijn op grond van de wet vijf jaar lang niet verplicht om te solliciteren naar een betaalde baan, maar dreigen door de aangescherpte Wwb flink in de problemen te komen. De gemeente heeft 24 jongeren in beeld voor wie dit geldt. De gemeente onderzoekt de mogelijkheden om deze jonge gezinnen te steunen, bijvoorbeeld door de regelingen voor sociale minima. Aan de andere kant wil de gemeente zich inzetten om deze jongeren aan werk te helpen, want dat lijkt in de huidige situatie de beste oplossing om aan een inkomen te komen.

Tot slot wil de gemeente een cursus Nederlands aanbieden aan buitenlanders die zonder werk zitten en de taal niet machtig zijn. Volgens wethouder Bak is goed Nederlands spreken een belangrijke vereiste om deze groep inwoners enige kans op de arbeidsmarkt te geven. Bak zei vorige week dat de gemeente dat het van belang vindt om mensen die geen recht hebben op een uitkering toch een traject aan te bieden, of het nou om onderwijs of werk gaat. Bij het volgen van een opleiding hebben jongeren recht op studiefinanciering. De gemeente heeft nog een potje om deze groepen te kunnen ondersteunen.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie