Echtpaar Beekes-van der Poll viert platina huwelijk

30 juli 2012 om 00:00 Nieuws

HOOFDDORP - "70 jaar getrouwd. Ongelofelijk! In deze Olympische weken zeg ik: 'U heeft goud gehaald'', zei loco-burgemeester Michel Bezuijen op 30 juli tegen Pieter Beekes en Netty van der Poll. Maar met goud deed hij het paar tekort, want dat hadden ze 20 jaar geleden al gehaald. Dit keer is het platina.

Michel Bezuijen kwam maandagochtend voor zijn felicitaties naar De Horizon, waar het paar sinds enige tijd woont, met een prachtig boeket bloemen en een bijzondere brief met een gelukwens namens Koningin Beatrix.

Pieter Beekes (inmiddels 95) en Antoinetta Maria van der Poll (92) - beiden geboren in Amsterdam - trouwden in de hoofdstad op 30 juli 1942. "De bruid droeg een prachtige jurk, heeft u mij verteld,'' zei mevrouw Van Nieuwenhuizen, die sprak namens de cliëntenraad van De Horizon. "Van de Bonneterie''.

Iedere kenner van het Amsterdam-uit-die- tijd weet dat deze naam stond voor de absolute top. "U ging per koets naar het stadhuis. Dan zal de bruidegom er ook goed hebben uitgezien'', vervolgde ze. "Mijn pak kwam van Kennis'', reageerde Pieter Beekes. Voor insiders: een verhuurbedrijf van naam voor gelegenheidskleding.

Met koetsjes naar het stadhuis hoorde in die tijd bij de huwelijkstraditie, zo had het bruidspaar toen ze hun 65e trouwdag vierden, al verteld. Bruid Netty toen: "We waren ook voor onze ondertrouw per koets naar het stadhuis gegaan. En daarna ging je dan bij je familie langs om bruidsuikers uit te delen.''

Pieter en Netty kenden elkaar van zangvereniging Zanglust en toen hun ouders gingen verhuizen werden ze buren. "Dan moet de vonk wel overslaan, toch?'' Pieter was huisschilder, eerst bij de gemeentepolitie, daarna bij woningbouwvereniging Zomers Buiten. Vervolgens werkte hij bij de KLM: eerst als schilder/spuiter, later als werkmeester.

Netty werkte tot haar huwelijk bij naaiatelier Neugarten. Daarna werd ze, zoals dat in die tijd hoorde, huisvrouw. Kort na de oorlog werd hun enige zoon - Ronald - geboren. Hij was samen met zijn vrouw Yvonne en Jopie van Arkel, nicht van het bruidspaar, op 30 juli in De Horizon aanwezig.

"We zijn al flink wat jaren Amsterdammer-af'', vertelde Ronald Beekes. "Mijn ouders verhuisden indertijd naar Hoofddorp, wij naar Nieuw-Vennep. Of we dit bijzondere jubileum nog extra gaan vieren? Zeker weten, er zijn maar zo weinig mensen die zo'n uniek huwelijksjubileum mogen vieren. Op woensdag 1 augustus is er een brunch, met familie en vrienden. In Groenendaal.''

Eenmaal terug in de ruime kamer met uitzicht over 'Het Oude Buurtje' wijst Pieter Beekes nog op de foto die vijf jaar geleden is gemaakt. Toen kreeg het bruidspaar bezoek van loco-burgemeester Arthur van Dijk. De kamer zelf staat vol bloemen, voor de deur hangen twee fraai gekleurde ballonnen met het getal 70 er op..

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie