‘Van emmer tot brandweerspuit’

30 augustus 2012 om 00:00 Nieuws

Tijdens het feestelijke evenement zullen diverse activiteiten worden georganiseerd. Ploegchef Raymond van Bakel vertelt: “Vanaf 11 uur wisselen demonstraties en leuke activiteiten elkaar af op het plein voor dorpshuis de Meerkoet. Er zijn luchtkussens en activiteiten voor kinderen waar een brandweerdiploma mee te verdienen is. Onder begeleiding van een brandweerman zullen we gasflesjes laten ontploffen en wordt er een gasbrand geblust. Ook wordt er enkele keren door een brandweerteam een auto open geknipt met hydraulisch gereedschap.’’

Brandweer Lisserbroek bestaat honderd jaar LISSERBROEK - Als er brand is of assistentie nodig is staan ze klaar. De hele dag, zeven dagen per week. En dat al ruim honderd jaar. De brandweer in Lisserbroek viert dit tijdens haar honderdjarige jubileum op 15 september.

De brandweer is ontstaan op 1 december 1912 door de formele aanstelling van dhr. Bartholomeus als allereerste brandweerman van Lisserbroek. Tijdens de voorbereidingen van het honderd jarige bestaan kwam ergens onder in een kast in de kazerne een oude fotoboek tegen. Met daarin ook documenten van lang vervlogen tijden.

Hierin is echter te zien dat er veel verandert is volgens de ploegchef: ,,De taken zijn niet meer te vergelijken met vroeger, de uitrusting, kleding en gereedschappen zijn compleet anders.’’ Als voorbeeld kaart hij de manier van blussen aan. ,,De materialen zijn ontwikkeld van blussen met een emmer, naar de moderne autospuit met maar liefst 2000 liter water aan boord.’’

In de afgelopen honderd jaar heeft de brandweer nog meer ontwikkelingen doorgemaakt. Tot 1981 heeft de brandweerauto bij één van de postleden in de schuur gestaan. Vanaf 1981 is de huidige kazerne aan de Veenwortelstraat in Lisserbroek in gebruik genomen. De geschiedenis is terug te zien tijdens een speciale expositie.

De brandweer in rust op de schouders van de vrijwilligers. ,,In de huidige tijd bestaat post Lisserbroek uit 23 vrijwilligers, die dag en nacht klaar staan om hulp te verlenen indien nodig. Alle brandweermensen zijn opgeleid om branden te bestrijden en hulp te verlenen bij ongelukken’’

Ook de jeugd draagt bij. “De jeugdbrandweer, een belangrijke kweekvijver voor de brandweer, bestaat in Lisserbroek uit 14 leden tussen 12 en 18 jaar. Zij trainen wekelijks voor wedstrijden om fictieve blussingen uit te voeren. Jaarlijks zijn er regionaal en landelijk verschillende wedstrijden die door onze jeugdleden worden bezocht, met leuke resultaten.’’ De jeugdbrandweer stromen vaak door naar de huidige uitrukdienst.

“Het belooft een leuke dag te worden. We hebben er zin in om te laten zien wat de brandweer allemaal doet’’, aldus van Bakel.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie