Feest bij 100e verjaardag Bets Dol-de Groot

27 september 2012 om 00:00 Nieuws

NIEUW-VENNEP - Haarlemmermeer heeft er weer een 100-jarige bij. Donderdag 20 september vierde Elisabeth (Bets) Dol-de Groot het heuglijke feit dat zij toegetreden is tot de groep eeuwlingen. Dat deed zij samen met kinderen en kleinkinderen in het Zomerpark in Nieuw-Vennep. Er was een gelukstelegram van de koningin, er waren veel felicitatiekaarten en bloemen. En een boeket van de gemeente, overhandigd door burgemeester Weterings.

Zelf beseft ze het nog niet helemaal dat ze deze dag 100 jaar is geworden. En dat ze straks bezoek krijgt van burgemeester Weterings. Maar ze geniet zichtbaar van de aanwezigheid van familieleden. Zittend in haar rolstoel is ze het stralend middelpunt van een feestje, in een van de ontvangstkamers van het Zomerpark aan het Remmersteinpark.

Daar woont ze ook, op de verpleegafdeling, en eigenlijk 'pas' een paar jaar. Want, zo laat schoondochter Jelsma-van Groenigen weten, moeder heeft jarenlang op zichzelf gewoond, verhuisde in 2000 naar de Westerkim en kwam pas op 95-jarige leeftijd naar het Zomerpark. Maar ook daar woonde ze eerst zelfstandig tot ze op 97-jarige leeftijd haar heup brak.

De jarige zit daarom in een rolstoel maar dat weerhoudt haar er niet van met de nodige humor de wereld tegemoet te treden, inclusief een gezonde eetlust. "Zonder medicijnen te gebruiken", vult de schoondochter aan.

Bets Dol-de Groot is een echte Nieuw-Vennepse, want ze kwam een eeuw geleden ter wereld in Nieuw-Vennep als dochter van Barend de Groot en Trijntje Spaans. Vader De Groot was een bekende Nieuw-Venneper met zijn kolenhandel en loon- en dorsbedrijf. Zelf heeft zij geen baan gehad, maar deed wel het huishouden na de Mulo in Hoofddorp te hebben afgerond.

Haar grote hobby was reizen maken. Naar Valkenburg bijvoorbeeld met 3 vriendinnen waaronder de latere vrouw van Ab van der Zwaard (loco burgemeester van Haarlemmermeer). Maar ook naar Elst waar haar oudere zus woonde.

Uit haar eerste huwelijk kreeg zij twee kinderen (jongens), die nu 70 en 75 jaar zijn. Helaas eindigde deze in een echtscheiding. Zij hertrouwde met Fer Dol, weduwnaar met twee kinderen; twee jongens en één meisje. Fer(dinand) Dol had een oliehandel, en had een huis aan de Schoolstraat te Nieuw-Vennep. In beginjaren '60 werden twee solexen aangeschaft waarmee opnieuw veel gereis werd. Later kwam daar de Daf voor in de plaats.

Ook na het overlijden van Fer Dol (ruim veertig jaar geleden) bleef ze (verre) reizen maken naar landen als Amerika, Indonesië, Thailand en Noorwegen. Eenmaal bijna negentig besloot ze niet meer te gaan autorijden en een aanvraag in te dienen voor de Westerkim. Van daar verhuisde ze naar een kamer in het Zomerpark waar ze op donderdag de 20e gefeliciteerd kan worden met haar 100e verjaardag.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie