Wereldgoal Waaltje wijst SCW de weg

29 september 2012 om 00:00 Sport

RIJSENHOUT - Kort voor de wedstrijd was elftalleider en voorzitter Harry van Straalen in geanimeerd gesprek met mevrouw Guijt, de voorzitter van IJmuiden. Het ging onder meer over de huidige fantastische start van SCW en het moeizame vorige seizoen. Een van de positieve pijlers is het aantal A-junioren dat zich bij de selectie van SCW heeft gevoegd. Daardoor heeft trainer Lex van der Horst een ruimere selectie en dus meer keuze.

Na vier competitieronden was SCW nog de enige ploeg die de volle winst wist te halen, SV Ouderkerk onder leiding van Hans Verhoogt liep tegen een eerste nederlaag aan. SCW won in blessuretijd bij Roda '23 na een late gelijkmaker van de thuisploeg alsnog de vierde wedstrijd. Invaller Thimo den Edel was met twee treffers letterlijk en figuurlijk de grote man. Doelsaldo van SCW was aan de aftrap van de vijfde wedstrijd 15-2. IJmuiden verloor al van Ouderkerk en Kadoelen, SCW was voorbereid op een duel tegen een fysiek sterke ploeg.

Op het mooi groene maar o zo hobbelige hoofdveld van SCW nam de thuisploeg vanaf de aftrap het initiatief, zoals van een koploper mag worden verwacht. In de zevende minuut kopte Job Keizer een voorzet van Jeroen Alderden richting kruising maar de keeper kon redden ten koste van een corner. Een onderschepping van Jeff Kaslander leverde een kans op voor Davy Schniedewind maar hij verslikte zich in de doelman van IJmuiden.

Drie minuten later zocht aanvoerder Richard de Waal tien meter over de middenlijn naar een aanspeelpunt in de voorhoede. Omdat Waaltje geen goede voortzetting vond, besloot hij tot een doelpoging. Als door een magneet aangetrokken zeilde het schot van Richard de Waal naar de linkerbovenhoek: 1-0. Groot enthousiasme langs de lijn bij de trouwe SCW aanhangers: een nieuw hoofdstuk was aan de clubgeschiedenis toegevoegd, zo wist men.

De volgende drie kansen en mogelijkheden waren voor de niet geheel fitte Robin Helder, hij wist de keeper niet te verschalken. Na een goede actie en dito voorzet van Jeff Kaslander schoot Jeroen Alderden uit kansrijke positie voorlangs, het wachten was op de 2-0. Helemaal omdat IJmuiden niet in de buurt van Jeroen Pathuis wist te komen. "Het staat achterin gewoon goed bij SCW", stelde Lex van der Horst tevreden vast.

In de 34e minuut zette Jeff Kaslander goed druk op de invaller-doelman van IJmuiden die niets beter wist te doen dan de bal twintig meter naar voren te schieten in de voeten van Robin Helder. Helder passeerde twee, drie man en schoof de 2-0 binnen. Een fraaie aanname van Nick Appelman had de 3-0 verdiend en ook Rik Groen was nog voor rust dicht bij succes. De rust brak aan met 2-0 en daar mocht IJmuiden best blij mee zijn.

Drie minuten na rust stuitte Jeff Kaslander alleen voor de keeper op de uitgelopen doelman, vier minuten later werd Robin Helder alleen weg gestuurd maar hij speelde de bal iets te ver voor zich uit. Zo stond het nog steeds 2-0 toen Thimo den Edel Robin Helder in de 55e minuut verving. SCW ging slordiger spelen en IJmuiden kon zowaar aan een paar aanvallende opzetjes denken. Onvoldoende om Jeroen Pathuis echt aan het werk te zetten. Stefan Homan en Kevin Joosten mochten invallen voor Davy Schniedewind en Jeff Kaslander.

In de 78e minuut kwamen er een paar kleine haarscheurtjes in de succesvolle seizoensstart van SCW. Linker verdediger Bart Laska werd onreglementair gehinderd toen hij zich wilde vrijlopen om de bal van Marcel Hofman terug te krijgen. Laska liet zich provoceren en hij gaf zijn tegenstander een nijdig schopje. In het zicht van de scheidsrechter, dus SCW moest met tien man de wedstrijd uitspelen. Dat lukte zonder enig probleem zodat de ruststand ook de eindstand werd.

Lex van der Horst was tevreden: "Vijftien uit vijf en pas twee doelpunten tegen Daarmee zetten we een volgende goede stap in de eerste periode. Volgende week tegen RKAVIC kunnen we al heel dicht bij komen, alleen ligt RKAVIC ons helemaal niet. Daarna krijgen we EDO en Voorland nog, dus ik ben niet zo blij met de rode kaart voor Bart Laska. We zitten niet zo ruim in de verdedigers, dus wordt het toch een beetje puzzelen."

Bij de foto: Marcel Hofman wordt onderuit geschoffeld. Een typerend beeld voor de wedstrijd: SCW was heer en meester, zelfs met tien tegen elf na de rode kaart van Bart Laska (foto: Ron van der Steeg)