Hoopgevend herstel Hoofddorp (zon)

30 september 2012 om 00:00 Sport

HOOFDDORP - Drie nederlagen op rij waarin niet wordt gescoord zijn nooit goed voor het vertrouwen in een voetbalploeg. "In de rust heb ik tegen de jongens gezegd dat we veel en veel sterker waren dan Houten. De spitsen moesten gewoon de trekker overhalen. Achterin hadden we geen kans toegestaan, we moesten onszelf na rust belonen voor het goede spel", vertelde Jimmy Simons meteen na afloop van de overwinning op Houten.

Waar thuis tegen VSV en Weesp de bal al binnen vijf minuten achter Gerard van Rossum had gelegen, stond Hoofddorp Houten in het eerste bedrijf niet een kans toe. Houten speelde behoudend, Hoofddorp wilde het spel wel maken maar om begrijpelijke redenen nam de thuisploeg geen onnodige risico's. Toch creëerde Hoofddorp voor rust vier momenten die een doelpunt hadden kunnen opleveren.

In de negentiende minuut flitste Nick de Jong er op rechts langs, hij legde de bal terug op Wesley Kamerbeek die de bal verkeerd raakte op vijf meter van de goal. Twee minuten later stond Danny Hendriks na een steekbal een op een met de keeper, die redde ten koste van een corner. In de 40e minuut werd een vrije trap van Vincent Partosoebroto verlengd tot bij Twan Elfers die een teenlengte tekort kwam op drie meter van het doel, weer een minuut later zette Danny van Ingen Sven Berntzen vrij voor de keeper. Berntzen produceerde iets wat het midden hield tussen een schot en een assist richting tweede paal.

Op basis van de lastige seizoensstart en de goede eerste helft tegen Houten was Jimmy Simons na afloop vooral blij dat het tweede bedrijf onder meer doelpunten opleverde van Sven Berntzen en Nick de Jong. "Beide spelers stonden al een tijdje droog. Nick de Jong legt de lat heel erg hoog voor zichzelf. Ik probeer hem daarin bij te sturen. Hij mag een kans missen en daar na moet hij meteen weer scherp zijn. Net als Ruud van Nistelrooij, die bleef nooit hangen in een gemiste kans."

Na rust ging Hoofddorp verder met gedoseerd aanvallen. Uit een pass van Wesley Kamerbeek schoot Sven Berntzen voorlangs, na een steekbal door de lucht van Vincent Partossoebroto deed Berntzen wat een spits zonder enige twijfel het liefste doet: BOEM! 1-0! In de 62e minuut leverde Danny Hendriks de assist op 'Nessie' Imac die diagonaal de 2-0 binnen schoot. Een marge van twee doelpunten die Hoofddorp meer rust moest geven, voor de eerste keer in deze competitie.

Het herstel is hoopgevend doch broos. In de 68e minuut kreeg Sven Berntzen de bal links van de as goed mee in het strafschopgebied maar in plaats van een tweede BOEM probeerde de jonge spits het met een lob die over het doel verdween. Dertig seconden later lag opeens de 2-1 achter Gerard van Rossum na een splijtende steekbal en een slimme schijnbeweging van Tim van Beek. Jimmy Simons reageerde door Aytekin Demirtas te wisselen voor Yannick Steffens. Vincent Partosoebroto schoof door naar het middenveld, Steffens ging naast aanvoerder Twan Elfers spelen, centraal achterin.

In de 74e minuut had Sven Berntzen pech dat de doelman van Houten knap redde met zijn voet, Nick de Jong stuitte eveneens op de doelman na een prima pass van Vincent Partosoebroto. Sander Stroo, koud in het veld voor Wesley Kamerbeek, vond met een strakke voorzet het voorhoofd van Nick de Jong maar de keeper weigerde te capituleren. In de 85e minuut werd een kopbal van Sander Stroo uit een corner van de lijn gehaald. Zo bleef het 2-1 en was de buit nog steeds niet binnen ondanks een enorm kansenoverwicht voor Hoofddorp.

Tien kansen, twee doelpunten voor en slechts een tegen was al een hoopgevend herstel, in de 92e minuut scoorde Nick de Jong op aangeven van Sander Stroo toch nog de 3-1 en vlak voor het laatste fluitsignaal had Vincent Partosoebroto de 4-1 op zijn schoen. Dat hij ruim over het doel schoot had geen invloed op het resultaat: drie punten voor Hoofddorp. "We zijn er natuurlijk nog niet", wist Jimmy Simons. "En als we de volgende wedstrijd winnen, zijn we er ook nog niet. Stapje voor stapje moeten we groeien. We hebben potentieel genoeg en we werken aan het vertrouwen."

Bij de foto: Nick de Jong scoort in blessuretijd de 3-1 (foto Inge van der Steeg)