Meest duurzame kinderdagverblijf opent in Nieuw-Vennep

31 oktober 2012 om 00:00 Nieuws

NIEUW-VENNEP - De multifunctionele accommodatie de Boshoeve te Nieuw-Vennep opent donderdag 1 november de deuren van een nieuw duurzaam gebouw met een unieke manier van kinderopvang. Het project is een initiatief van pedagoge Eva Toele uit Nieuw-Vennep, Timpaan uit Rijsenhout, AW Groep uit Lisse en Vital PlaceS uit Nieuw-Vennep.

De energieleverende, lucht- en water zuiverende MFA bestaat uit een geïntegreerd kinderdagverblijf en buitenschoolse opvang, een natuurwerkplaats voor jongvolwassenen met een beperking en kantoorruimte voor maatschappelijk verantwoorde ondernemers die zich richten op zorg voor kinderen. Het gebouw heeft een bruto vloeroppervlakte van 1000 m2 en een bouwsom van € 1.2 miljoen ex BTW.

Ontwerpers en adviseurs van Vital PlaceS, civiel aannemer AW Groep en projectontwikkelaar Timpaan hebben de plannen integraal met de eindgebruikers Eva Toele en Michiel van Rennes ontworpen. Toele is directrice van gastouderbureau De Boshoeve uit Nieuw-Vennep, dat ook de leidsters voor de opvang levert. Van Rennes is mede-eigenaar van kindercentrum Bzzzonder.

Bijzonder aan het geïntegreerde kinderdagverblijf en de buitenschoolse opvang is het samen opgroeien van kinderen met én zonder beperking Ook biedt het ruimte om te spelen, avonturen te beleven en te leren. Zo is er een natuurwerkplaats gepland, met een moestuin en ruimte voor kippen, konijnen en cavia's. Jongvolwassenen met een beperking gaan de tuin bestieren en hebben op deze manier een volwaardige dagbesteding. Onder de zonnepanelen op de verdieping is bedrijfs- en kantoorruimte voor maatschappelijk verantwoorde ondernemers met oog voor mens en dier.

Het gebouw is zo ontworpen dat het meer energie levert dan er verbruikt wordt. Het integraal technisch groen, binnen en buiten, zorgt voor energiereductie en helpt bij het zuiveren van lucht. Ook aan waterzuivering is gedacht voor het spoelen van de toiletten en het draaien van de wasjes. In het gebouw is de uitstoot van schadelijke stoffen beperkt en zorgt Fullspectrum daglicht voor optimale leer- en werkprestaties.

Bzzzonder Boshoeve BV, een samenwerking tussen Toele en Van Rennes, huurt het pand en de natuurwerkplaats van investeerders Ad Wijnhout van de AW Groep, de Nieuw-Vennepse architect Joost Valk van Vital PlaceS en projectontwikkelaar Timpaan. De Triodos Bank verzorgt de externe financiering en het project is financieel mede mogelijk gemaakt door de provincie Noord-Holland. Valk Bouw en Ontwikkeling uit Lisserbroek heeft het bouwkundige deel gerealiseerd en AW Groep uit Lisse droeg zorg voor de aanleg van het terrein en het groen.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie