Haarlemmermeerse B4-bikes in de race voor Accenture Innovation Award

31 oktober 2012 om 00:00 Nieuws

NIEUW-VENNEP - Hij ziet eruit als een motor en gaat als een raket: de elektrische B4 e-cruizer. Met de stoerste en meest innovatieve bike ooit zoals hij genoemd wordt, willen de bedenkers en bouwers Wilco van der Hoorn, Janpeter Eilander en Jos Lenssen de publieksprijs behalen van de prestigieuze Accenture Innovation Award. Wie stemt op het puur Haarlemmermeerse bedrijf B4-bikes maakt kans op een weekend e-cruizen voor twee personen op Texel.

Met de 'geboorte' van de uiterst duurzame B4 e-cruizer is voor Wilco van der Hoorn, Janpeter Eilander en Jos Lenssen een jongensdroom uitgekomen. Drie gewone jongens uit Haarlemmermeer die ruimtevaarttechnologie gebruikten om het ultieme vervoersmiddel te maken. Zij haalden alles uit de kast en bouwden 'een uithangbord voor nieuwe technologie'.

Het idee van de B4 e-cruizer is ontstaan vanuit het simpele gegeven dat acht van de tien autoritjes korter is dan twintig kilometer en dat 80 procent van de tijd er maar één persoon in de auto zit. ,,Zonde van de benzine en zeker niet duurzaam. De e-cruizer is comfortabel, ziet er indrukwekkend uit en rijdt op elektriciteit. Voor de Nederlandse markt is hij begrensd tot 25 kilometer per uur. Maar dat is altijd nog veel sneller dan een normale fiets en een helm is niet nodig. Redenen genoeg om de auto wat vaker te laten staan en dat is goed voor het milieu'', menen de drie initiatiefnemers die de B4 vergelijken met een Harley Davidson. ,,Een Harley is een statussymbool en dat moet onze machine ook worden. Een symbool van duurzaamheid en van vrijheid, van de nieuwe tijd waarin we meer met minder doen.'' Dat de e-cruizer toekomst heeft, daar twijfelen ze bij het Vennepse bedrijf niet aan. In betrekkelijk korte tijd werden er daar al vijf van deze bijzondere fietsen verkocht. En toen de e-cruizer in het Amerikaanse Las Vegas werd getoond, meldden zich direct 40 bedrijven aan om als dealer te fungeren.

De jury van de Accenture Innovation Awards is laaiend enthousiast over de fiets noemt B4 e-cruizer 'Innovatief, veelbelovend en een uithangbord voor nieuwe technologie'. Recentelijk zijn de B4-bouwers toegelaten tot het ESA-BIC programma. Het geeft het bedrijf de unieke mogelijkheid de nieuwste technologieën van de European Space Agency te gebruiken en te testen. Op dit moment werkt B4 aan een accu-oplader op zonne-energie en apps waarmee de e-cruizer overal te lokaliseren is en zelfs met een smartphone gestart kan worden.

Het drietal achter de B4 e-cruizer spreekt van 'een lokaal product met internationale potentie waarmee Haarlemmermeer op de kaart gezet kan worden'. Van de mega prestatie van het kleine bedrijf, daar kijken de mannen zelf niet van op. ,,Haarlemmermeer is de plek bij uitstek om de e-cruizer te ontwikkelen. Er is heel veel kennis en vakmanschap aanwezig in deze regio.''

De Accenture Innovation Awards worden donderdag 8 november uitgereikt. Om kans te maken op de publieksprijs heeft het B4-team zoveel mogelijk steun nodig. Wie de mannen wil helpen en daarmee tevens zorgt dat Haarlemmermeer straks een prestigieuze award rijker is, wordt gevraagd te stemmen. Dat kan via www.b4-bikes.com.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie