VVD: overal welstandsvrij

29 november 2012 om 00:00 Nieuws

HOOFDDORP - Het bouwen zonder welstandstoets moet niet beperkt blijven tot bepaalde gebieden, maar in principe gelden voor de gehele gemeente. Dat zei VVD-raadslid Pieter-Jan de Baat vorige week in de gemeenteraad tijdens een debat over aanpassing van de welstandsnota.

Bij welstandsvrij bouwen hoeven opdrachtgevers geen rekening te houden met uiterlijk, architectuur en kleur van nieuwbouw. Een welstandscommissie oordeelt dan niet meer over een ontwerp.

De wijk eiland 5 in Floriande geldt sinds 2010 als een proefgebied en het college van burgemeester en wethouders heeft vastgesteld dat dit nergens tot excessen heeft geleid. Daarom ligt er nu een voorstel om de plekken waar zonder knellende regels kan worden gebouwd uit te breiden. Dan gaat het met name om gronden binnen een woonwijk, maar niet aan de rand ervan. Ook monumenten worden uitgezonderd.

Dit voorstel gaat de VVD echter nog niet ver genoeg. Raadslid De Baat zei vorige week dat zijn fractie de gehele polder tot welstandsvrij gebied wil verklaren, behalve als er verregaande bezwaren zijn. Wethouder Michel Bezuijen van Ruimtelijke Ordening vond dat pleidooi een stap te ver. “Ik vind dat het college een evenwichtig voorstel heeft gedaan.”

Veel andere fracties lijken dat met de wethouder eens te zijn, waardoor de VVD een beetje alleen stond in haar standpunt. Twee jaar geleden waren er bij de raadsfracties nog heel wat meer reserves over de invoering van het welstandsvrij bouwen.

De aangepaste nota gaat nu de inspraak in. Daarna stelt de gemeenteraad het definitieve beleid vast.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie