‘Auto’s zorgen voor overlast rond bussluis in Floriande’

29 november 2012 om 00:00 Nieuws

De gemeenteraad besprak de evaluatie van de proef om de veelbesproken bussluis op de Waddenweg buiten de spits open te stellen. De resultaten van die proef zijn zodanig dat het college van B en W heeft besloten de sluis gewoon open te laten, behalve ‘s morgens en ‘s avonds tijdens de spits.

Gemeenteraad dringt aan op meer controle van automobilisten HOOFDDORP - Automobilisten die de bussluis in Floriande zijn gepasseerd, rijden vaak veel te hard over de Waddenweg. Dat veroorzaakt vooral ‘s nachts veel overlast in de omgeving. Die klacht uitte bewoonster Kramer vorige week tijdens de raadsvergadering.

Eén van de argumenten daarbij is dat er bij de bussluis scholen zijn en dat het voor fietsende scholieren onveilig zou zijn als ze met veel autoverkeer worden geconfronteerd. Forza!-fractieleider Paul Meijer wees erop dat die situatie zich ‘s avonds niet voordoet en dat de bussluis ook dan bij wijze van proef open zou kunnen.

Wethouder Michel Bezuijen van Mobiliteit was het daarmee niet eens. Volgens hem heeft het college bewust voor de huidige tijden gekozen. Niet alleen om de veiligheid van fietsende scholieren te garanderen, maar ook als tegemoetkoming naar mensen die in de buurt van de bussluis wonen.

Bewoonster Kramer is één van hen. Er is water in de buurt en dat geleidt het lawaai extra, zo vertelde ze aan de raad. Dat brengt veel hinder met zich mee. Meerdere raadsfracties vroegen aandacht voor dit probleem. Er zou meer gecontroleerd moeten worden. Wethouder Bezuijen zegde toe met burgemeester Theo Weterings te zullen bespreken hoe de situatie ter plekke het beste kan worden gehandhaafd.

Als uiterste oplossing zou de bussluis in de nacht weer kunnen worden gesloten, zo opperde raadslid Peter van Groenigen (HAP). Wethouder Bezuijen voelde niets voor dat idee.

“Het college heeft een evenwichtig voorstel gedaan, vind ik.” Van Groenigen zei verder de beveiligde schoolzone na de bussluis wel erg sober te vinden. PvdA-fractievoorzitter Tom Horn ging nog iets verder. Volgens hem stelt de zone bij het Braambos niets voor.

De wethouder vond dat te ver gaan. Volgens hem stellen de beveiligde schoolzones wel degelijk wat voor. Hij zei niettemin nog eens naar de uitvoering van de zones te zullen kijken.

Alle fracties steunden de nieuwe openingstijden van de bussluis. Raadslid Van Groenigen vond wel dat deze beslissing vier jaar eerder had kunnen worden genomen. Volgens hem is het vooral aan VVD en CDA te wijten dat dit niet is gebeurd. CDA-raadslid Ed Koster reageerde na afloop woedend. Volgens hem heeft het CDA 4 jaar lang gehamerd op een proef bij de bussluis, maar is toenmalig VVD-lijsttrekker Michel Bezuijen pas tijdens de verkiezingscampagne voor de raadsverkiezingen ‘omgegaan’.

Voorzitter Bram Jansen van de wijkraad Overbos kaartte als inspreker nog een andere kwestie aan.

Hij bracht in herinnering dat de raad in 2009 een motie heeft aangenomen om te onderzoeken of er bij het Spaarne Ziekenhuis een extra afslag op de N201 kan komen, de zogeheten ziekenhuisvariant. Die zou de ontsluiting van de wijk Floriande aanzienlijk verbeteren.

Wethouder Bezuijen zei dat het onderzoek naar deze afslag klaar is, maar dat hij er verder nog niks over wilde zeggen.

De gemeente wil de variant eerst met de provincie bespreken, die niet staat te springen om een nieuwe afslag op de N201 aan te leggen. Bezuijen verwacht begin volgend jaar meer duidelijkheid te kunnen geven over de haalbaarheid van het plan.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie