Klassiek concert, met een vleugje opera, jazz en virtuositeit, op piano en klarinet

30 november 2012 om 00:00 Nieuws

Céleste Zewald is een veelzijdig georiënteerd klarinettiste. Afgestudeerd aan het Amsterdamse Sweelinck Conservatorium is zij op vele vlakken in de muziekwereld actief. Céleste werkt als klarinettiste in Het Brabants Orkest en is lid van diverse professionele kamermuziekensembles, waarmee zij in binnen- en buitenland veelvuldig optreedt. Pianist Jaap Kooi kreeg zijn opleiding aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Kooij heeft een drukke en veelzijdige concertpraktijk als solist, kamermuziekspeler en begeleider. Het repertoire van deze musicus omspant dan ook alle genres en stijlen van Bach tot onze tijd. De zeer bekende en geliefde werken voor klarinet en piano van Brahms, Debussy, Weber en Poulenc, samen met de minder bekende swingende en spetterende werken van Horovitz en Messager. Een programma dat u voert door de muziekgeschiedenis van het klarinetrepertoire: Klassiek en Romantiek, met een vleugje opera, jazz en virtuositeit! Céleste Zewald en Jaap Kooi staan op zondag 16 december om 12 uur in Het Oude Raadhuis.

De doorbraak van Céleste Zewald in de kamermuziek werd definitief in 2001, toen haar tijdens het jaarlijkse concours om 'de Vriendenkrans' van Het Concertgebouw- en Concertgebouw Orkest de eerste prijs werd toegekend, alsmede een groot aantal andere prijzen, zoals de Persprijs, de Publieksprijs en de Eduard van Beinum-prijs. In 2002 won zij de 'Philip Morris Kunstprijs 2002' en voor het seizoen 2003-2004 werd zij verkozen voor deelname aan de internationale serie 'Rising Stars'. Naast het zelf spelen, is Céleste zeer enthousiast en actief in het opleiden van klarinettisten, als hoofdvakdocente klarinet aan het Utrechts Conservatorium en het Prins Claus Conservatorium te Groningen, geeft zij regelmatig workshops en masterclasses in binnen- en buitenland en heeft zij zitting in jury's van diverse (inter)nationale concoursen. Céleste Zewald is tevens lid van de Raad van Advies van het Nationaal Muziekinstrumentenfonds.

In 1988 maakte Jaap Kooi zijn debuut in de Kleine Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw, waar hij sedertdien veelvuldig optreedt. Festivals en concoursen voerden hem door heel Europa en naar Moskou. In het kader van de serie 'Rising Stars' reisde hij langs de grootste concertzalen, zoals Keulen, Birmingham, Londen (Wigmore Hall), Parijs (Cité de la Musique), Wenen (Musikverein), Brussel, Athene, het Mozarteum in Salzburg, Tokio en Carnegie Hall in New York. Hij trad als solist op met verschillende orkesten in pianoconcerten van Mozart, Prokofjew, Gershwin en Chopin. Door zijn aanstelling als docent aan het Conservatorium van Amsterdam is Jaap Kooi nauw betrokken bij de ontwikkeling van jong talent in Nederland.

Het Oude Raadhuis

Zondag 16 december - 12 uur

www.demeerse.com

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie