Zwanenburg beste van de rest

2 december 2012 om 00:00 Sport

ZWANENBURG - Met de achterstallige wedstrijd bij Alliance nog tegoed klom Zwanenburg dankzij een 3-1 overwinning op nummer twee VVA Spartaan zelf naar de tweede plaats op de ranglijst. Achter Velsen dat voor het eerst twee punten verspeelde is Zwanenburg nu de beste van de rest.

In plaats van in te halen tegen Alliance mocht Zwanenburg vorige week twee bekerwedstrijden spelen. "We hebben beide duels verloren maar de winst was wel dat we zowel tegen EDO als tegen Magreb '90 heel goed hebben gevoetbald. En dat gevoel namen we mee naar deze wedstrijd", legde Edwin Eefting uit. Hoofdklasser EDO won 1-2 in Zwanenburg in de kwartfinale van de HD Cup en in de tweede ronde van de KNVB beker ontsnapte eersteklasser Magreb '90 met een late 2-3.

Toch was Edwin Eefting halverwege Zwanenburg tegen VVA Spartaan niet echt tevreden. "Ik vond dat we veel te slordig speelden tegen een ploeg die mij eerlijk gezegd tegenviel. Ik had veel positievere berichten doorgekregen over zowel het voetballend vermogen als het teamverband bij VVA Spartaan. Maar kijkend naar mijn eigen team vond ik dat we veel teveel bezig waren met onze eigen fouten te herstellen."

De rust brak overigens aan met een 1-0 voorsprong voor Zwanenburg. Na ongeveer twintig minuten spelen belandde een voorzet van Rick van Veen tegen een bewust uitgestoken arm van een van de VVA-verdedigers. Scheidsrechter John Pasman kende geen enkele twijfel: strafschop, ook al refereerde de VVA-bank aan een vervroegde Sinterklaas. Rick van Veen pakte het al dan niet cadeautje wel uit: 1-0.

De eerste kans van de wedstrijd was voor de gasten geweest na balverlies van Jordy Vierbergen. Volgens Edwin Eefting kan Vierbergen nog veel beter, als hij in plaats van veertig minuten ruim een uur of nog langer goed speelt per wedstrijd. "Jordy kan naar mijn mening makkelijk mee in de eerste klasse." Vierbergen was ook een van de spelers die in de eerste helft in kansrijke positie kwamen namens Zwanenburg. Gescoord werd er niet. Ook VVA Spartaan weigerde na een fout achterin bij Zwanenburg de trekker over te halen. De ver uitgelopen doelman Remco van Schagen werd gered door de paal.

Van Schagen moest na rust nog een keer flink aan de bak voordat hij zich kon laten vervangen door Thijs Vervenne. Vlak voor rust liep Van Schagen een hamstringblessure op en tot groot genoegen van Edwin Eefting was Thijs Vervenne aanwezig om in te vallen. Een van de sterke punten van Vervenne is zijn traptechniek. Ondanks een paar geleende voetbalschoenen die een maat te groot waren leverde Vervenne de assist op bij de 2-1 van Rick van Veen.

Maar eerst had de invaller-doelman in de 56e minuut de bal uit het net moeten halen. Max Hoefeijzers kreeg de bal niet goed weg, verloor bij die actie zelfs zijn schoen en op het harde schot van dichtbij was Thijs Vervenne kansloos. Edwin Eefting reageerde door Rick Buijs te vervangen door Leroy van Maaren. Drie minuten later fluisterde Tim Stricker Thijs Vervenne in de diepte te zoeken bij Melvin van den Bosch die een goede voorzet via Jordy Vierbergen bij Rick van Veen terecht zag komen. Rick van Veen rondde af door te bal kiezelhard achter de jonge doelman van VVA-Spartaan te schieten.

Op driekwart van de wedstrijd riep Edwin Eefting zijn team nog tot de orde: "Komaan Zwanenburg, loop niet te kutten achterin. Laat die bal goed rondgaan", minder dan een minuut later bereidde Jordy Vierbergen aan de linker kant van het veld de 3-1 van Tonnie Hendriks voor. Daarmee was de wedstrijd beslist, ondanks het feit dat VVA Spartaan meer risico ging nemen om de 3-2 te forceren. De beste kansen en mogelijkheden bleven voor Zwanenburg.

"Eigenlijk moet je de 4-1 en 5-1 ook nog maken", stelde Edwin Eefting terecht vast. "We halen nog te weinig rendement uit onze kansen. Dat moet echt beter. Voor de rest kan ik alleen maar tevreden zijn. We staan nu tweede met nog de wedstrijd tegen Alliance tegoed. Maar volgende week wacht ons eerst nog de lastige wedstrijd bij ZSGO/WMS."

Bij de foto's: Tonnie Hendriks scoorde de beslissende 3-1 op aangeven van Jordy Vierbergen, aanvoerder Rick Buijs werd na de 1-1 vervangen door Leroy van Maaren, Rick van Veen was met twee doelpunten weer belangrijk voor Zwanenburg, hier geeft hij de voorzet waar de strafschop uit zal ontstaan (foto's Ron van der Steeg)